TBMM'ye yeni torba yasa teklifi sunuldu. Teklife göre, madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi durumunda zeytinliklerin madenciliğe açılmasına izin verilebilecek.

Yeni düzenlemede 3213 sayılı Maden Kanununa geçici bir madde eklenerek zeytinliklerin madenciliğe açılabilmesi öngörüldü. Teklifin gerekçesinde, yeni ekonomik ve sosyal gelişmelerle birlikte ülkenin artan elektrik ihtiyacına atıf yapıldı. Bu ihtiyacın ise öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması amacı vurgulandı.

Gerekçede “madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlarda kayıp yaşanmadan, dengeli bir biçimde sürdürülmesi doğrultusunda tabi olacağı usul ve esasların düzenlendiği” belirtildi.

Maddede, madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi durumunda, zeytinliğin maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına ve bu alanlarda artık madencilik faaliyetleri yürütülmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebileceği belirtildi.

Maddede ayrıca, zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda madencilik faaliyetlerine biyolog ve ziraat mühendisinin de bulunduğu uzman kişilerden alınan görüşler doğrultusunda verilebileceği belirtildi. Ayrıca bu tür alanlarda faaliyet yürütülecek alan ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesinin tesis edilmesinin zorunlu olduğu aktarıldı.

Editör: Haber Merkezi