Tire’nin gelmiş geçmiş en büyük değerlerinden biri olan İbn-i Melek Hazretlerinin ismi nereden geliyor? İzzettin Abdüllatif Efendi’ye İbn-i Melek adı neden verildi? İşte İbn-i Melek hazretlerinin hayrete düşüren hikayesi.

Büyük alim İzzettin Abdüllatif Efendi’nin İbn-i Melek adıyla anılmasının sebebi duyanları hayrete düşürüyor. Uzun yıllardır ağızdan ağıza aktarılarak günümüze kadar ulaşan o hikaye, duyanları derinden etkiliyor.

MEZARDA BAŞLAYAN YAŞAM

“İbn-i Melek’in babası Abdülaziz Efendi, zamanında hac ziyareti için Arabistan’a gider. Giderken de hamile eşi ve karnındaki çocuğunu önce Allah’a sonra da komşularına emanet eder. Tabi o zamanın imkanlarıyla Tire’den çıkıp Arabistan’a gitmek aylar sürer. Hac ziyaretinin ardından da aylarca yol geldikten sonra Tire’ye varır. Evine geldiğinde eşini evde bulamaz. Komşuları ise eşinin karnındaki bebeğiyle birlikte öldüğünü ve önceki gün defnettiklerini söylerler. Bunu duyan acılı baba “Ben onları Allah’a emanet ettim. Ölmüş olamazlar. Görmek istiyorum” diyerek mezarın açılmasını ister. Mezar açılır ve bir de bakarlar ki ölen eşinin ayakucunda ağlayan bir bebek. Herkesi hayretler içinde bırakan bu bebeğin ismi bu olaydan sonra “Melek Oğlu” anlamına gelen İbn-i Melek olarak anılmaya başlar.  

Editör: Haber Merkezi