CHP İzmir İl Örgütü, belediye başkanları ile yönetilen beldelerde, kamuoyunda ‘Bütünşehir yasası’ diye bilinen ‘Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı’ için ''referandum sandıkları'' kurdu.

Büyük Tire Gazetesi

CHP İzmir İl Örgütü, belediye başkanları ile yönetilen beldelerde, kamuoyunda ‘Bütünşehir yasası’ diye bilinen ‘Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı’ için ''referandum sandıkları'' kurdu. Gökçen, Zeytinova, Belevi, Alaçatı ve Mordoğan beldelerinde yaşayan vatandaşlar dün sabah saat 10’dan itibaren noter huzurunda sandık başına gitti. Referandumda, 2011 genel seçimlerinde kullanılan seçmen kütükleri esas alındı. Referanduma katılan vatandaşlar, 'Evet, belediyem kapatılsın'' ya da ''Hayır, belediyem kapatılmasın'' yönünde oy kullandı. CHP’li belediyelerin yönetiminde olan toplam bin 500 nüfuslu Bayındır’ın Zeytinova ile 2 bin 600 kişinin yaşadığı Tire’nin Gökçen beldesinde ise referanduma katılım oranı oldukça yüksek oldu. Tire’ye bağlı Gökçen beldesinde seçimden 1 gün önce CHP Tire İlçe Örgütü tarafından halka yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlenerek, yerel yönetimlerin önemi anlatıldı. Benzer bir toplantı da Zeytinova’da, CHP Bayındır İlçe Başkanı Tamer Yanık ve Belediye Başkanı Ali Doğu’nun öncülüğünde gerçekleştirildi. Gökçen’de toplam bin 267, Zeytinova’da ise 826 seçmen sandık başına giderek, tercihini belirledi.  Her iki belde de vatandaşlar 17.00’de açılan sandıklarda ezici üstünlükle ''Hayır, belediyem kapatılmasın'' yönünde oy kullandı. Zeytinova’da toplam 815 seçmen belediyenin kapatılmamasını isterken, 9 seçmende karşı yönde oy kullandı. Tire’nin Gökçen Beldesi’nde ise sandıktan bin 244 hayır, 18 evet oyu çıktı.

 

SONUÇLARA SAYGI DUYULMALI

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ise sabah erken saatlerden itibaren Zeytinova, Gökçen ve Belevi beldelerine giderek, seçmeni yakın markaja aldı. Maoroğlu, “AK Parti iktidara geldiğinde yerel yönetimleri güçlendireceğini söylüyordu. Ancak, şimdi tam tersini yapıyor. Halka yalan söylediler. Tüm yetkileri tek adamda toplamak istiyorlar. 55 yıllık belediyelerin kapatılmasını hiç kimse istemiyor. Halkın sesine kulak veren bir parti olarak, referandum sonuçlarına saygı duyuyoruz. Mecliste bulunan tüm milletvekillerinden de aynı saygıyı bekliyoruz” diye konuştu.

 

“KAPATILMASIN” DEDİLER

Referandum sonuçlarını değerlendiren Zeytinova Belediye Başkanı Ali Doğu, meclis gündeminde olan Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı ile yerel yönetimlere son verilerek, merkezi yönetimlerin güçlendirilmek istendiğini söyledi. Vatandaş’ın beldede yerel yönetime sahip çıktığını ifade eden Başkan Doğu, “Bu belediyeler halka lazım. 5393 sayılı belediyeler yasası yerinden yönetimi destekliyor. Bizler burada istediğimiz gibi hizmet veremesek de, vatandaşımızın devletle bağlantı noktasında gözü, kulağıyız. Bir nevi devletle iletişimini sağlıyoruz. Yerel bazda sorunlara çözüm üretiyoruz” dedi. Gökçen Belediye Başkanı Mustafa Önem ise Kahrat ve Gökçen Mahalleri’nde iki ayrı sandık kurulduğunu belirterek, “Referandumda, 'Hayır, belediyem kapatılmasın'' şeklinde çıkan sonuç tamamen halkın iradesini yansıtıyor. Kısıtlı imkanlarla beldelerimizde dört dörtlük hizmet yapamıyoruz, ancak vatandaşımızla iç içeyiz. Vatandaş, sabah kapısını açtığında ilk olarak belediyeyi görüyor. Çıkarılmak istenen ‘bütünşehir yasası’ yerine, yerinden yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Halk tercihini ortaya koymuştur. Halkın tercihine saygı gösterilmeli” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi