Ercan ÇELİK

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’ın büyük bir ciddiyetle üstünde durduğu ve Tire Belediyesi personelinin yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı Kuvayi Milliye ve Zeybek Müzesi, ziyarete açıldı. Müze için görkemli bir açılış töreni tertip eden Tire Belediyesi, Türkiye’nin ilk zeybek müzesini, adına yakışır şekilde açtı.

Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Tire Rahvan At Spor Kulübü, Altı Eylül Efeler Derneği, Menderes Halk Eğitimi Merkezi Zeybek Ekibi, Tire Halk Eğitimi Merkezi Zeybek Ekipleri ve Tire Belediyesi Zeybek Ekibi gösteri yaptılar. Açtıkları dev Türk Bayrağı ile yürüyüşe başlayan ekiplere, Tire Rahvan At Spor Kulübü atlıları öncülük etti. Atatürk ve Gümüşpala Caddesi’nden vatandaşların alkışlarıyla ilerleyen kortej, Türkocağı Caddesi’ndeki Kuvayi Milliye ve Zeybek Müzesi’ne ulaştı.

Açılış törenine Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir İl Kültür v Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde zeybek ekiplerinin gösterileri büyük alkış aldı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Törende konuşan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “Büyük Türk Milleti tarih boyunca pek çok kahraman evlat yetiştirmiştir. Bu kahraman evlatlarımızın en seçkinlerine de zeybek adı verilmiştir. Bildiğiniz gibi zeybeklik yüzlerce yıl boyunca Batı Anadolu coğrafyasının en ücra köşesine kadar nüfuz eden tarihsel bir olgudur. Yöremizde milletimizin en önemli ve kadim folklorik değeri Kuvayı milliyenin temeli milli mücadelenin kurucu gücüdür. Bu kıymetli ata mirasını yaşatmakta bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Tire Belediyesi Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi aracılığıyla bize nasip olmuştur. İki yıllık hummalı çalışma neticesinde, İzmir Büyükşehir Belediyemizin restore ettiği bu tarihi mekânda zeybeklere ait yüzlerce tarihi materyal bulunan müzemiz çok özel bir ünvana sahiptir. Tire Belediyesi Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek zeybek müzesidir. Aynı zamanda milli mücadele şehri İzmir’deki tek Kuvayı Milliye Müzesidir. Başta bu güzel müzeye bağışta bulunan ve bu güzel müzenin oluşmasında emek harcayan tüm kıymetli vatandaşlarımıza ve müzenin oluşmasında emek harcayan mesai arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek isterim. Bu açılışın bir örnek teşkil etmesi ve zeybek kültürünün böylesi özel müzeler aracılığı ile ilelebet yaşaması ise en büyük temennimizdir. Büyük gurur ve mutlulukla gerçekleştirdiğimiz açılışımıza katıldığınız için teşekkür eder saygı ve sevgilerimi sunarım.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, yaptığı konuşmada, “Bugün burada çok önemli bir idrakın çok önemli bir mücadelenin, çok önemli bir zaferin yani milli kurtuluşun tecelli ettiği bütün o hikayeyi anlatan bir müzenin açılışı için buradayız. Türkiye’de ilk. O açıdan öncelikle sayın belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü, eğer biz bu müktesebatı yaşatırsak, bu mücadele tarihini yaşatırsak, bu tarihi buradaki çocuklarımıza, gençlerimize nakşedersek, Türkiye Cumhuriyeti emin olun ki, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ilelebet payidar kalacaktır.” Dedi.

Tire’deki GES, Tunç Soyer’in katılımıyla açıldı Tire’deki GES, Tunç Soyer’in katılımıyla açıldı

Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, “Bugün burada Tiremizde Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden olan Kuvayi Milliyet Hareketi’nin ve zeybeklerin tarihini anlatan müzemizin açılışını gerçekleştireceğiz.

Tarihini bilmeyen milletler, tarihte yapmış oldukları hataları tekrarlarlar. Biz eğer tarihte yaptığımız hataları tekrarlamak istemiyorsak, tarihimizi genç nesillere öğretmek durumundayız. Tarihimizi öğretmek için de en güzeli, yaşayarak öğrenmeleri sağlamak, burada açılışını yapacağımız müzede olduğu gibi o tarihi görmelerini sağlamak. O tarihi yaşayarak öğrenmelerini sağlamak. Bu manada Kuvayi Milliye ve Zeybek Müzesi’ni çok önemsiyorum. Çünkü Kurtuluş Savaşı’nda zeybeklerin gösterdikleri yararları hepimiz biliyoruz.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi