Sulama mevsiminin gelmesiyle birlikte enerjiye yapılan zamlar kendini hissettirmeye başladı. Çiftçinin omzundaki tohum, gübre ve mazot yüküne bir de tarımsal sulamadaki yüksek elektrik faturaları eklenince üretici kara kara düşünmeye başladı. Ziraat Odası ve Sulama Kooperatifleri tarımsal sulamada kullanılan elektrikte en az yarı yarıya indirime gidilmesi gerektiğini söylerken üretici şimdiden faturaları nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı.

İBİŞOĞLU: “TEK KAYBEDEN ÜRETİCİ OLMAYACAK”

Tarımsal üretimde yaşanan sıkıntıları ve çözüm  önerilerini her fırsatta dile getiren Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, sulama mevsiminde artan enerji maliyetleriyle ilgili kaygılarını dile getirdi. Enerji ve mazotta üreticiye ciddi destekler verilmesi gerektiğini söyleyen İbişoğlu, eğer acil önlem alınmazsa maliyetlerin orantısız bir şekilde artacağını, üreticiyle birlikte tüketicinin de kaybedeceğini hatırlattı. İbişoğlu, açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü;

“Son 1 yıl içerisinde tarımsal üretimde kullandığımız gübre, tohum ve hayvan yemine yüzde 300-400 oranında zam geldi. Şimdi sıra geldi enerji tüketimine. Kışın yağışlarımız güzel oldu. Bununla ilgili açıklama da yapmıştık. Ancak Nisan ayı çok kurak geçiyor. Çiftçimiz tarlaya tohumu koydu ve artık sulama mevsimi başladı. Bu yıl, geçtiğimiz yıllara göre yaklaşık 1 ay önceden sulama yapmaya başladık.

Çiftçi tohumunu ama kartla ama veresiye olmak üzere bir şekilde aldı. Gübrede dekara 30 kg atacağına 15 kg attı bir şekilde gübre sorununu da atlattı. Şimdi sıra ürünlerin sulanmasına geldi.

Sulamada da enerji maliyetleri çok yükseldi. Elimizde fatura var. Geçen yıl kilovatı 86 krş olan elektrik maliyeti yaklaşık yüzde 125 artarak 1,86 TL oldu.

Elektrik şirketi kullanılan elektrik bedelini 1 ay ödemediğin zaman gelip elektriği kesiyor. Kestikten sonra bu elektriği açtırmak için para topladın buldun diyene kadar geçen zamanda tarladaki ürün zaten ölmüş oluyor. Bizim buradaki en büyük korkumuz enerji kullanımı ve enerji fiyatlarında. Yaklaşık 45 gün önce son Başbakanımız Binali Yıldırım ile görüştük. Bu konuları kendisine anlattık. Çözüm bekliyoruz.

Biz dekarda 25 TL mazot gübre desteği istemiyoruz. Biz pirim istemiyoruz.

Biz, elektrik, akaryakıt, yem ve gübrelerde destek bekliyoruz. Bizim hükümetimizden devletimizden beklentimiz budur. Eğer ki bu destekler yapılmazsa ürün verimlerinde çok ciddi kayıplar olacak. Bu sadece çiftçinin kaybı değil, ülke ekonomisinin kaybı olacaktır. Bu yüzden eğer biz bu üretimi yapacaksak, ülke ekonomisine katkıda bulunacaksak tarımsal ürünlerimizi ihraç edeceksek bu desteklerin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.

İşte şu an su kuyusunun başındayız.

Burada artık bu üretimin devam etmesi için sıraladığımız bu desteklerin derhal verilmesi lazım. Eğer verilmezse tek zarar görecek olan üretici değil. Bundan tüketici de zarar görecek. Tüketici bugün 1 birim aldığı ürünü yarın markette belki de 5 birime alamayacak. Özellikle sulama mevsiminde sulamada kullanılan enerjide ciddi bir şekilde indirim yapılması gerekiyor. 

ERKAN TUTKAÇ: “SULARIMIZ 3 KAT ZAMLANDI”

Tire Karateke Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Erkan Tutkaç, artan enerji maliyetleri sebebiyle tarımsal sulamada kullanılan suyun ton fiyatının geçen yıla oranla 3 kat zamlandığını söyledi. Yağışların erken kesilmesiyle sulama mevsimine erken girildiğini belirten Tutkaç, geçen yıl 1,30 TL’ye verilen suyun bu yıl 3 TL olduğunu söyledi. Tutkaç, açıklamalarının devamında şöyle konuştu;

“Maalesef bu yıl yağmurlar erken kesildi. Sulama erken başladı. Geçtiğimiz yıla nazaran sulamaya 1 ay daha erken başlayacağız. Geçen yıl 1,30 TL verdiğimiz suyun tonunu bu yıl 3 TL’den aşağı veremeyeceğiz. Zaten 3 TL yaparsak da kafa kafaya denk gelecek. Bu maliyetlerle bu ürünleri ucuz olması imkansız. Hem mazotun pahalı olması, hem gübrenin pahalı olması hem de elektriğin pahalı olması artık bu ürünlerin daha ucuza yenmesini imkansız kılıyor. Devletimizden sadece tarımsal sulamalardaki elektrik fiyatlarını yarı yarıya düşürmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde bu ürünlerin fiyatı düşer. Ancak bu şekilde tüketici düşük fiyata mal temin edebilir.

"BU SENE ÇİFTÇİ NASIL ÜRETECEK?"

Üretici Bilal Akar, "Aslında söylenecek çok şey var. Hangi birini söyleyelim bilmiyoruz. Gübreler çok aşırı arttı. Elektrik yüzde 130’a kadar zam gördü. Sularımız öylesine. Zaten yeraltı sularımız azaldı. Elektrik de çok çekiyor. Bu sene bu çiftçi nasıl üretecek bilmiyoruz. Üretici bitmek üzere. Üretici biterse tarım biter. Tarım biterse ülke biter. Devletimizden çok şey istemiyoruz. Sadece tarıma biraz destek çıksınlar. Mazot ve elektrik fiyatlarında destekleme yapsınlar." dedi.

"MALİYETLERİ KARŞILAMIYOR"

Üretici Raşit Acaroğlu, "Biz aşağı yukarı 50 senedir çiftçilik yapmaktayız. Bu sene çok ağır bir bedel ödüyoruz. Yetiştirecek olduğumuz ürünlerimizin bize ne kazandıracağı ne kadar zarar edeceğimiz belli değil. Bizim devletimizden tek istediğimiz bütün girdileri en azından yarı yarıya düşürmesidir. Köylü en azından başa baş kurtarsın yahutta üç beş kuruş para kazansın. Geçen yıl biber ektim zarar ettim. Ne dikersek dikelim maliyetleri karşılamıyor. Bu aslında 2 yıldır böyle ama bu yıl durum daha da kötü." dedi.

Editör: Haber Merkezi