Tire Ticaret Odası ve Tire Romanları Derneği, Tire’deki Roman vatandaşların işsizlik sorununa çözüm üretecek ‘Gelenekten Geleceğe’ adını verdiği Hibe Destekli AB Projesi’nde ilk aşamayı geçerek ana teklifi sunma aşamasına geldi.


TİROMDER (Tire Romanları Yardımlaşma Derneği) ile Tire Ticaret Odası işbirliği ile istihdama yönelik güzel bir projenin hayata geçmesi için geçtiğimiz yıl başlayan çalışma için müjdeli haber geldi. Avrupa birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’ndan gelen yazılı cevap ile yapılan çağrıda ‘Gelenekten Geleceğe’ adlı Roman vatandaşların istihdamına yönelik projenin ‘Ana Teklif ’inin hazırlanması istedi. Tüm detayları ile projenin ve bütçesinin hazırlanacağı proje 14 Aralık 2015 tarihine kadar hazırlanarak gönderilecek.
TİROMDER Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak’ın 2 yıllık bir planı ve hayali “Gelenekten Geleceğe” isimli, Tireli Roman kadınların el sanatları üretimi ile istihdam edilmesi ve ekonomik artı yaratmalarını amaçlayan proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’na geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Tire Ticaret Odası partnerliğinde sunulmuştu. 
Avrupa Birliği’nin hibe destek kredisi ile yapılması amaçlanan bu önemli istihdam projesinin, amaçlanan noktaya ulaşması için son aşamaya gelindiğini kaydeden Tiromder Başkanı Hasan hüseyin Karabacak, “Projemiz ile ilgili daha ayrıntılı bilgilerin yer aldığı, bütçe kalemlerinin ayrıntılı bir şekilde tek tek belirtildiği ‘Ana Teklif’ Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’ndaki komisyonuna sunulacak. Hazırlanan projenin kabul edilmesi durumunda Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yüzde 95 oranında hibe kredi alacağız. Geri kalan yüzde 5’lik kısmı Tire Ticaret Odası karşılayacak” dedi.


DEKORATİF SEPET ÜRETİMİ YAPILACAK
Projenin içeriğini oluşturan el sanatının, ilk aşamada ‘dekoratif sepet örme’ üretimi olduğunu söyleyen Karabacak, “Bu projede Roman kadınlarımız hasırdan dekoratif amaçlı sepet örme işi yapacaklar. Tabi bu sadece sepet ile sınırlı kalmayacak. Sayısız ürün ve objeye de dönüştürebiliriz örneğin masa, sandalye, abajur ve kutu gibi. Bu alanda ürün çeşitliliğinin sunduğu alternatifler oldukça fazla” şeklinde konuştu. 


30 KADIN MESLEK VE İŞ SAHİBİ OLACAK
Projenin son aşamayı geçip hibe desteğini alması halinde Tireli 30 Roman kadına mesleki ve kişisel eğitim verileceğini ve yaklaşık 5 ay sonra bu kişilerin iş-güç sahibi olacaklarını, kuracakları kooperatif aracılığı ile yaptıkları ve birçok alanda talep gören örme sepetleri satacaklarını söyleyen Karabacak, yapılacak olan ürünlerin pazarlanması ve tanıtımı konusunda da bağlantılar ve anlaşmalar yaptıklarını söyledi.


TEŞEKKÜR
Projenin oluşması ve ilerlemesi aşamalarında kendisine hep destek olan Tire Eski Kaymakamı Hüseyin Ergi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu’na çok teşekkür ettiğini belirten Karabacak, TİROMDER ve Ticaret Odası olarak önemli bir projenin ikinci adımını attıklarını söyledi. 

Görüşlerini aldığımız Tire ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu da tüm gayretlerinin Tire ve Tire’de yaşayan insanların ekonomik ve sosyal açıdan daha iyi şartlarda yaşıyor ve çalışıyor olması olduğunu kaydederek, “Tüm hedefimiz ilçemizde yaşayan insanların ekonomik şartlarının daha iyi olması. Özellikle de kadın vatandaşlarımızın meslek sahibi olmaları ve para kazanmalarına önem veriyoruz. Projemiz ile ilgili aldığımız bu sevindirici haber ile çok mutlu olduk. Derhal çalışmalara başlayarak projemizin Ana Teklif’ini oluşturacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi