tireli-firincilarGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl başında yürürlüğe giren ve 6 ay hazırlanma ve geçiş süreci tayin edilen, klasik beyaz un fırın ekmeklerin ‘bol kepekli ve az tuzlu’ olarak üretilmesi yönündeki ekmek düzenlemesi 1 Temmuz 2012 tarihi itibarı ile resmen yürürlüğe girdi.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Aylardır hazırlıklarını sürdüren Tireli fırıncılar da daha sağlıklı olan ‘bol kepekli, az tuzlu’ ekmek üretimine başladı.

Ekmekle ilgili olarak geçen yıl yapılan araştırma ve incelemeler sonrasında hazırlanan yeni yasa, yeni yılla birlikte kabul edilmiş fakat üretime başlanması için ülke çapında yaklaşık 6 aylık bir hazırlık ve geçiş süreci tayin edilmişti.

 Bu sürecin sona erdiği 1 Temmuz 2012 tarihi itibarı ile ülke çapında olduğu gibi ilçemizde de ‘bol kepekli ve az tuzlu’ ekmek üretimi fırıncı esnafı tarafından başlatıldı. Devlet yetkililerinin ve uzmanların belirttiği şekilde üretim yaptıklarını ve yapacaklarını ifade eden Tireli ekmek fırını esnaflarından Kemal Kılıç, “Ekmekte istenilen kepek ve tuz oranına göre üretime başladık. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz. Bundan sonrası vatandaşın takdirindedir.” dedi.

Kılıç daha önce bir ekmekte % 60 oranında kepek bulunduğunu, şimdilerde bu oranı %75’lere çıkardıklarını, 590 kg’lık un çuvalı başına ise ortalama 700 gr tuz kullanırken şimdi ise bu oranı 600 gr’a düşürdüklerini belirtti. Kılıç ekmekteki tuz oranının düşmesinin ekmeğin kurumasına sebep olduğunu, tuzu az ekmeğin çabuk kabardığını da sözlerine ekledi. 

Editör: Haber Merkezi