Tire Karateke Köyü Sulama Kooperatifi, hazırladığı projeyle İstihdam Yaratma Odaklı Kobi Hibe Programı olan Enhancer’den 320 BİN Euro değerinde yüzde 90 hibeli makine ve ekipman desteği almaya hak kazandı. Karateke Sulama Kooperatifi’nin hazırladığı proje, Türkiye genelinde birinci seçildi.

2020 yılında Avrupa Birliği mali yardım fonu çerçevesinde hayata geçen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün yararlanıcısı olduğu Enhancer projesinde Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi ICMPD Türkiye’de uygulayıcı bir rol üstleniyor.

Hazırladığı projeyle büyük bir başarı elde eden ve Tire’ye önemli bir yatırım kazandıran Karateke Sulama Kooperatifi sertifikasını geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen törenle aldı. Bu projeyle birlikte Karateke Sulama Kooperatifi 320 BİN Euro değerinde makine ekipman ve istihdam desteği alacak.

“KOOPERATİFİMİZE VE KÖYÜMÜZE HAYIRLI OLSUN”

Projenin başarıya ulaşmasında büyük katkıları olan Karateke Sulama Kooperatifi Başkanı Erkan Tutkaç, kooperatifin kuruluşundan bu yana geldiği süreci HaberTire Gazetesi’ne anlattı. Önümüzdeki yıllarda daha başarılı işler yapacaklarını söyleyen Tutkaç, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

“Kooperatifimiz 1994 yılında 12 ortak tarafından sulama kooperatifi olarak kuruldu. 2014 yılında biz bu kooperatifi tekrar faaliyete geçirdik ve 2018 yılında tarımsal faaliyetlere soktuk. O günden bu yana gübre hariç çiftçilerimizin tüm ihtiyaçlarını gidermeye başladık. Satın aldığımız 22 BİN metrekarelik tarlada ürettiğimiz ürünleri değerlendirmek için Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde bir tesis kiraladık. Burada meyve sebze kurutma işine başladık.

1 yıl boyunca kurutma yaptık. Ancak kurutma bize çok büyük bir fayda sağlamadı. Bu yüzden turşu sektörüne girdik. Turşu sektöründen sonra kapasite artırımı için bu projeye başvurduk. Bu projenin finansını Avrupa Birliği yapıyor.

Tarlada yetiştirdiğimiz ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamızda işleyerek piyasaya süreceğiz. Tabii ki bu projenin kontrolleri Avrupa Birliği tarafından yapılacak.

320 BİN Euro değerinde yüzde 90’ı hibe olan bir katkı sağlayacak. Bunlar para olarak değil, makine ekipman ve istihdam desteği olarak gelecek.

Bunların içerisinde 1 traktör, 1 ilaçlama dronu, 10 çalışan, bidon, ve çeşitli ekipmanlar olacak.

Ürünleri yazın tarlada üretip kışın fabrikamızda işleyeceğiz. Bu hibenin çıkmasında daha önce İZKA aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz damlama sulama ve arıtılmış suyu tarımda kullanma projelerinin büyük faydası oldu.

İnşallah önümüzdeki yıllarda daha iyi ve daha başarılı günler göreceğiz. Kooperatifimize ve köyümüze hayırlı olsun”

Editör: Haber Merkezi