Tireli incir üreticisi sesini duyurmaya kararlı. İncir fiyatlarının 2-2,5 liraya düşmesine rağmen ellerindeki malı satamadıklarını ifade eden Tireli üreticiler, “Ne altın çağımızı yaşıyoruz, ne de dayanacak gücümüz kaldı !” diyerek, tepkilerini dile getirdiler.

 

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

 

Aydın ili ile birlikte Türkiye’nin önde gelen incir üretim merkezlerinden olan İzmir’de en iyi incirin üretildiği bölgelerin başında Tire gelir. Özellikle dağ köylerinde yetişen kaliteli incirleri ile bilinen Tire’de kuru incir üreticisi köylü bu yıl oldukça dertli. Köylünün dertli olmasının sebebi; mahsulün para etmemesi, ürünün kilo fiyatının 2-2,5 liraya kadar düşmesi. İncir üreticisini dertlendiren, hatta biraz da tepkili bir hale getiren bir diğer konu ise, yaşanan sıkıntılı duruma rağmen, incir üreticisinin bu yıl parlak bir yıl yaşadığı veya bir süre daha beklemesi durumunda incirini iyi fiyatlara satabileceği yönünde yapılan haberler.

Bu haberleri duyduktan sonra durumun böyle olmadığı, en azından Tire’deki üreticiler açısından böyle olmadığını ifade etmek ve incir ile ilgili yardım ve desteklerin bir an önce devreye sokulması için konuyu ana muhalefet partisi CHP’nin yerel yöneticileri ile görüşme ve sonrasında ise İzmir milletvekilleri aracılığıyla meclise taşıma kararı aldıklarını ifade eden bir grup Tireli köy muhtarı, CHP Tire ilçe teşkilatında ‘incir meselesini’ masaya yatırdı.

CHP İlçe başkanı Mustafa Güngör, CHP ilçe yöneticileri ve incir üretiminin yapıldığı 12 köyün muhtarının yer aldığı toplantıda ana görüşme konusu incir oldu. Bunun yanı sıra, yeni düzenlenecek olan ‘Büyükşehir sınırlarını yeniden düzenleyen yasa’ çalışması ve getireceği yeni durumlar, köylerin bu yasa sonrası durumu ve hangi statüde olacağı, hizmetlerin ne şekilde geleceği ve köylüye ne kadara mal olacağı konuları da konuşuldu. Toplantıda ayrıca, muhtarların ortak isteğiyle, TARİŞ’in eski Genel Müdürü olan, şimdiki CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan’ın, incir üreticisini dinlemek ve onların sorunlarını meclise taşımak adına ileriki günlerde Başköy’de bir toplantı yapması isteği de görüşüldü.

Editör: Haber Merkezi