MenderesHayata geçirdiği yatırımlarla, bölgede süt hayvancılığının kalkınmasında önemli bir rol oynayan Tire Süt Kooperatifi, bir biri ardına geliştirdiği projelerle, bölgede mısır silajı üreticilerine de sahip çıkıyor.

Nadir UYSAL / Yeni Asır Gazetesi

Kooperatifin, mısır silajı alımları bu yılda da artarak devam ederken, Tire Süt Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, bölgede tarımla uğraşan çiftçinin altyapı ve pazarlamaya yönelik yetersiz organizasyonlar nedeniyle büyük zararlara uğradığını belirtti. 

GENİŞ TABANLI
"K. Menderes'te bir an önce 'Ekonomik Kalkınma Kurulu" oluşturulmalı" diyen Başkan Ekiyörük, havzada bulunan tüm kurum, kuruluş ve sektör temsilcilerinin de katımıyla geniş tabanlı bir oluşumun artık kaçınılmaz olduğunu söyledi. Eskiyörük, "Katılımcıların desteğiyle kurulacak K. Menderes Ekonomik Kalkınma Kurulu'nun bölge üreticisinin ihtiyaçlarına yanıt vereceğine ve sorunlarını büyük oranda çözeceğine inanıyorum. Tüm olumsuzluklara rağmen inatla üretmeye devam eden bölge çiftçisini içine düştüğü umutsuzluk ve çaresizlikten kurtarmak gerekiyor. Bu konuda başlatılacak her türlü oluşuma kooperatif olarak sonuna kadar destek vereceğimiz gibi, gerekirse öncü rol oyamamaya da hazırız" diye konuştu.

FİYATLAR DENGELENDİ
Tire Süt Kooperatifi'nin örgütlü güç olarak, bölgede et ve süt fiyatlarına denge getirdiğini kaydeden Başkan Esiyörük, "Bu konuda örnekleri çoğaltmak mümkün. Mısır silajı üretiminde de kooperatif olarak çiftçinin arkasında duruyoruz. Mısır silajıyla geçinen üreticiyi, bölgede patates üreticisinin düştüğü duruma düşürmeyeceğiz. Geçen yıl, toplam 7 bin tonun üzerinde mısır silajı alımı yaptık. Bu yıl ise üretimin tamamına talibiz" dedi.

PLANLI ÜRETİM

Kurdukları tesislerde ihtiyaç fazlası diye nitelendirilen ürünü paketleyip, ambalajladıktan sonra başta, Karadeniz, Doğu ve İç Anadolu bölgeleri olmak üzere, ülkenin dört bir yanına pazarladıklarını anlatan Eskiyörük, "Hem üreticiye hem de ilçe ekonomisine önemli katkılar sağlıyoruz. Ancak, dünyanın en bereketli tarım arazileri arasında gösterilen K. Menderes'te üreticiler çaresiz. 'Patates tarla kaldı' diye isyan ediyorlar. Yaşananlar çiftçinin kaderi değil. Ortak akıl çerçevesinde kalıcı çözümler üretmeliyiz. Planlı üretim ilkesiyle, bölge için hayati önem taşıyan gerekli tarımsal sanayileri oluşturup, dünyanın dört bir yanına ürünümüzü pazarlayabilmeliyiz. Hepimizin ortak ve öncelikli hedefi bölge tarımını kalkındırmak olmalı. Unutulmamalı ki, çiftçide para varsa, herkeste para vardır. Bunları başarabilmenin tek yolu ise bir an önce Bölge Ekonomik Kalkınma Kurulu'nun kurulmasıdır " diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi