Reha Süt PeynirSüt ve süt ürünlerinde merkez konumuna gelen Tire’ye iki yıl önce yatırım yapan Kıbrıs’ın ünlü Reha Süt Ürünleri, ürettiği hellim, akavi ve kaşar peynirinin yüzde 80’ini ihraç ediyor. Şirket yeniden yatırım kararı aldı.

hurriyet.com.tr

Kuzey Kıbrıslı işadamı Mustafa Kaymak, yavru vatanın ihracat şampiyonu Reha Süt Ürünleri’ni Tire’den Ortadoğu’ya ihraç ediyor. Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSBİ) iki yıl önce 4 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçen fabrikadan, Ortadoğu’ya Kıbrıs’ın geleneksel peyniri hellim ile Arap peyniri akavii gönderiliyor. TOSBİ’de 2 bin 500 metrekaresi kapalı 5 bin metrekare alanda iç ve dış pazara yönelik üretim yapan Reha, Türkiye pazarında ise ürünlerini ‘Yeşilada’ markasıyla Kipa, Pehlivanoğlu gibi zincir marketlerde satıyor. Ayrıca pek çok firmaya fason üretim yapan şirketin günlük 60 ton hellim peyniri üretme kapasitesine sahip tesislerinde, sipariş üzerine faaliyet gösterdiği için şu anda 20-25 ton üretim yapılıyor. Yatırımların devam ettiği şirkette akavi peyniri için yeni bir hat kuruluyor.
Avrupa tipi peynir
Hedeflerini ‘Türkiye’de hellim peyniri pazarının yüzde 50’sine sahip olmak’ şeklinde gösteren Genel Müdür Muhittin Gök, “Bu yolda kararlılıkla ilerliyoruz. Sektöre yeni yatırımlar yapmak istiyoruz. Tire’deki fabrikamızda Avrupa tipi peynirler üretmeyi planlıyoruz. Bu amaçla toplam 1 milyon dolarlık yeni yatırım kararı aldık. Çalışmalarımız sürüyor. Reha Süt Ürünleri olarak yakaladığımız istikrarlı büyüme grafiği memnuniyet verici. Sektörde devlet tarafından yeni uygulanmaya başlayan “Okul Sütü” projesini ise ülkemizde süt fiyatlarının dengeye oturması açısından son derece olumlu karşılıyorum” dedi.

TEŞVİK SORUNU
Tire tesislerindeki üretimin yüzde 80’ini rekabette yaşanan zor şartlara rağmen dış pazara ihraç ettiklerini ifade eden Gök, süt sanayicisine uygulanacak teşviklerle sektörün ihracatta kanatlanacağını söyledi. Gök, “Dünyada rekabet ettiğimiz firmaların bir çoğu kendi ülkelerinde ihracata verilen teşviklerden önemli ölçüde yararlanıyor. Sektöre devlet tarafından dış pazarda rekabet edebileceğimiz ve diğer firmalara karşı güçlü konumda olabileceğimiz kadar teşvik verilmeli. Bizim gibi ağırlıklı olarak dış pazarlara ihracat odaklı çalışan firmaların ortak sorununu maalesef bu” diye konuştu.

KRİZ FIRSATI
Tire’deki modern tesislerinin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Bulgaristan’daki fabrikalarında da üretim yaptıklarını kaydeden Gök, “Firma olarak altyapımız ve müşteri portföyümüz hazır. Ürdün, Lübnan, S. Arabistan, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt gibi Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krizi ülkemiz lehine fırsata çevirebiliriz. Ülkemizin koyduğu 2023 ihracat hedeflerine uygulanacak akılcı politikalarla ulaşabiliriz. Gerek yurtiçinde ve gerekse yurtdışında kazandığımız tecrübeyle önümüzün son derece açık olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Editör: Haber Merkezi