Kurban bayramına sayılı günler kala, alış verişte yavaş yavaş hareketlenmeler başladı. Hareketliliğin en çok yaşandığı bölgelerin başında Tire Hayvan Pazarı gelmekte. Maltepe mevkiinde bulunan pazarda buluşan alıcı ve satıcılar, bayrama yaklaştıkça hareketin daha da artacağı düşüncesinde. 

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Hayvan üreticisinin, besicinin dört gözle beklediği kurban bayramı dönemi bir kez daha geldi. Ülkenin dört bir yanında kurbanlık hayvan alıcı ve satıcıları hayvan pazarlarını doldurmakta ve hararetli pazarlıkların yaşanmasına sebep olmakta.

Kurban bayramına 10 günden az bir süre kala, hareketliliğin yaşandığı hayvan pazarlarından biri olan ilçemize ait Maltepe mevkiindeki hayvan pazarında, kurban kesecek vatandaşlar pek olmasa da hayvan celeplerinin yarattığı hareketlilik de görülmeye değer.

Fiyatların geçen yıla göre artmadığı, hatta azaldığını söyleyen hayvan satıcıları, buna ithal edilen hayvanların piyasadaki durumu, halkın alım gücünün düşmesi gibi huşuların sebep olduğunu ifade ettiler. Yürümenin bile zorlukla gerçekleştiği hayvan pazarındaki mevcut kalabalığı kuru kalabalık olarak gören hayvan celepleri, alım-satım işleminin daha çok celepler arasında gerçekleştiğini belirttiler.

 

“MALİYETLER ARTTI, HAYVAN TİCARETİ ESKİSİ GİBİ KAZANÇLI DEĞİL !”

Geçen yıl çok yüksek olan fiyatların arife günü hızlı bir düşüş yaşadığını belirten satıcılar, bayram öncesi son günlerde hareketin ve satışların artacağını, birçok vatandaşın arife gününü beklediğini belirtti. Hayvan beslemenin ve ticaretini yapmanın eskisi gibi kazançlı olmadığını ifade eden Sarılar Köyü’nden Hüsnü Gökoğlu, “Yem ve saman fiyatları aldı başını gitti. Hayvan tüccarlığı kazandırmıyor. Fiyatlar düşük, bayrama yakın daha da düşer. Kurban kesecek vatandaş son 2-3 gün gelir genelde. Her şeye rağmen yine de bir umutla pazara gelmeye ve hayvanımızı iyi bir fiyata satmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

KÜÇÜKBAŞIN KİLO FİYATI: 13-14, BÜYÜKBAŞ İSE: 9-11 LİRA

Koç, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların 400 ile 1000 lira fiyat aralığında satıldığı Tire hayvan pazarında, büyük baş hayvanlar ise 2 bin 500 lira ile 7 bin lira arasında fiyatlarla görücüye çıkarılmakta. Hayvanların canlı olarak kilo fiyatları ise koç, koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlarda 13 ile 14 lira civarında; dana, düve ve inek gibi büyükbaşlarda ise 9 ile 11 lira fiyatlarında değişmekte.

Editör: Haber Merkezi