Girişimci, küçük ve orta ölçekteki işletmelere finansal hibe veya kredi desteği sağlayan bir kuruluş olan KOSGEB, başvuru şartlarını sağlayan herkese 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi desteği veriyor.


Dilek AYVALI - AA TİRE

Tire Ticaret Odası Genel Sekreteri Aydın Taşan’dan alınan bilgilere göre desteklerden yararlanmak için girişimcilik eğitimini tamamlayan herkes başvuruda bulunabilir.
Taşan şöyle konuştu, “Hibe yani geri ödemesiz destek üst limiti 50 bin TL. İşinizi kurmak için bu miktarın yeterli gelmemesi halinde üst limiti 100 bin TL olan uygun geri ödeme koşullarıyla faizsiz kredi desteğinden de yararlanabiliyorsunuz. 50 bin TL hibe desteği limitleri konusunda biraz daha detay vermek istiyorum. Bu desteğin işletme kuruluş desteği, makine ve ofis desteği ve işletme giderleri desteği olarak kendi içinde limitleri bulunuyor. İşletme kuruluş desteği olarak maksimum 5 bin TL veriliyor. İşletme kuruluş desteği; işinizi kurmaya yönelik teknik, hukuki, mali danışmanlık, iş planı, fizibilite çalışması gibi harcamalarınız için veriliyor. İşiniz için gerekli teçhizat, makine ve ofisiniz için gerekli harcamalar için üst limit 25 bin TL. Ofisiniz için gerekli donanım malzemeleri, makine veya işiniz için bu alanda gerekli diğer harcamalarınızı için 25 bin TL’ye kadar hibe desteği veriliyor. İşinizi kurduğunuz andan itibaren kira, personel maaşları gibi işletme giderlerine yönelik 20 bin TL’ye kadar işletme giderleri desteği veriliyor. Bu destek sayesinde işletmeniz faaliyet halindeyken personel, kira gibi işletmenize ait giderler geri ödemesiz olarak veriliyor. Toparlayacak olursam; Kuruluş giderleri için 5 bin TL, Makine, Teçhizat ve Ofis donanım giderleri için 25 bin TL, İşletme giderleri için 20 bin TL olmak üzere toplam 50 bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibe desteği alabiliyorsunuz. İşinizi kurmanız için 50 bin TL destek yeterli gelmiyorsa geri ödemesiz hibe desteğinin yanı sıra 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli faizsiz kredi desteğine de aynı anda başvuru yapabiliyorsunuz.”
Desteklere başvuru için izlenmesi gereken yollar ise öncelikle girişimcilik eğitiminin alınması gerekiyor. Eğitim sonrası proje KOSGEB’e sunulacak ve kurul onayı beklenecek. Projeniz kabul edilirse de destek alabileceksiniz.


GİRİŞİMCİLİK DERSİ ALANLAR EĞİTİMDEN MUAF
Girişimcilik eğitimleri KOSGEB tarafından ücretsiz olarak veriliyor ve Tire Ticaret Odası 2015 yılı itibariyle 6 kez eğitim semineri düzenledi ve çok sayıda girişimci iş yerini açtı. Eğitimler 10 gün sürüyor. Girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan girişimciler, girişimcilik sertifikası alıyor. Hibe desteğine başvuru için atmanız gereken ilk adım, girişimcilik eğitimi almanız. Eğer örgün üniversite eğitimi sırasında girişimcilik dersi aldıysanız bu eğitimden muaf olabiliyorsunuz. 

İNANDIRICI PROJE ŞART
İşinizle ilgili kapsamlı bir sunum yapmanız gerekiyor. Bu sunum için iş planı hazırlamanız gerekecek. İş planını, işinizle ilgili birçok bilginin yer aldığı bir rapor olarak düşünebilirsiniz. Örneğin; hibe desteğini işiniz için nasıl kullanacağınız, işinizle ilgili gerekli makine teçhizatlar, giderler gibi birçok detaylı bilgi bu planda yer alıyor. Söz gelimi, hazırlayacağınız iş planıyla destek alabilmek için kurulu ikna etmeniz gerekecek. İşinizin yapılabilir olması baş şartıyla projenizin inandırıcı olması şart.

2016 YILI EĞİTİMLERİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI
Projenizi hazırlayıp, iş planı ile birlikte şehrinizdeki KOSGEB birimlerine sunuyorsunuz. Kurul iş projenizi yapılabilirlik başta olmak üzere önceden belirlenen kriterlere göre değerlendiriyor. Projenizin onaylanıp, onaylanmadığı tarafınıza iletiliyor. Projeniz onaylandığında işinizi kurmanız için gerekli tüm yönlendirmeler yapılıyor ve resmi olarak kuruluş süreci başlıyor. Süreçle birlikte destek ödemeleri de yapılmaya başlanıyor.
Tire’deki girişimcilere desteklerini sürdüren Tire Ticaret Odası, 2016 yılının ilk 6 ayında yeniden Girişimcilik Kursu açacak ve başvurular alınmaya başladı.

Editör: Haber Merkezi