Ercan ÇELİK

Geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi’nin sütün litre fiyatını 7,50 TL olarak açıklaması, hayvancılık sektöründe hayal kırıklığı yaratmış, pek çok çevreden tepki gelmişti. Üreticinin yüzünü güldürmeyen bu fiyatlandırmaya bir tepki de Tire Süt Kooperaifi Önceki Dönem Başkanı Mahmut Eskiyörük’ten geldi.

Süt fiyatlarının bugünkü koşullarda en az 10 TL olması gerektiğini savunan Eskiyörük, bu fiyatlamanın bilinçli olarak yapıldığını ve asıl maksadın, küçük üreticiyi bitirip, hayvancılığı dev işletmelerin tekeline bırakmak olduğunu söyledi.

Eskiyörük, açıklamasında şunları söyledi: “Düşük süt fiyatı ile yerli üretim bitirilmek isteniyor. Bu bir proje.  Bu bir oyundur.

Bu, köylümüzün tasfiye edilerek tarım ve hayvancılığı sadece dev şirketlerin yapması planıdır. Büyük ölçek sevdası ile küçük üreticilere bir sorun olarak bakılıyor.

Kapitalist sistem gereği izlenen yol, tıpkı terziler yerine konfeksiyonların oluşması, tıpkı bakkalların yerine süpermarketlerin oluşması gibi…

Köylümüzün yok edilerek, tarım ve hayvancılığı yakın gelecekte önce yerli şirketlerin, daha sonra da çok uluslu şirketlerin eline geçme olasılığı beni korkutuyor.

Bir yandan üretici çaresizlikten ineklerini kestiriyor, bir taraftan da gemiler dolusu ithal düve geliyor. İthalat şirketleri ve yabancı çiftçiler zengin olurken, kendi üreticimiz çaresizlikten üretimi bırakıyor.

Ne gariptir ki, köylümüz kandırılarak bilmeden kendisini yok etmek isteyen zihniyetin pesinden koşuyor. Adeta kendi ölümünü kendisi hazırlıyor. 

Türkiye Anadolu’nun yapısına uygun olmayan kapitalist anlayıştan vazgeçmeli, yolumuz kooperatifleşme olmalıdır.

Köylümüz yakınmak yerine, aklını başına toplayıp oyunlara kanmamalı ve birliktelik ile kendilerine sahip çıkmalıdır. Yoksa vahşi kapitalizmin pençesinde birer birer yok olup gidecekler.

30 yıldır verdiğim milli mücadele ile köylümüzü yaşatacak bir model yarattım. Tire Süt Kooperatifi modeli Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli seçildi ancak bunu kendi ülkeme kabul ettiremedim.  Ülkem ve Köylümüz adına çok üzgünüm.”

Editör: Haber Merkezi