İzmir’de faaliyet gösteren Sulama Kooperatifleri, sulamada kullanılan yüksek enerji maliyetlerinden kurtulmak için çözüm yolları arıyor. Yeraltı sularının her geçen gün dibe çekilmesiyle sulamadaki enerji maliyetleri hem kooperatifleri hem de çiftçileri olumsuz etkiliyor. Uzun zamandır güneş enerji sistemine geçmek için teşvik ve destek bekleyen kooperatifler önceki gün Tire’de bir araya geldi. Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda sulamadaki yüksek enerji maliyetleri ve çözüm yolları konuşuldu.

Toplantıya Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ali Halis Uysal, İlçe Tarım Müdürü Mustafa Evran, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu,  İl Tarım, Devlet Su İşleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve bölgede bulunan sulama kooperatiflerinin başkanları katıldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda bölgedeki tarımsal faaliyetin sürdürülebilmesi için güneş enerji sistemine geçişin şart olduğu noktasında fikir birliğine varıldı. Kooperatifler şimdi yerel yönetim ve devlet yetkililerinden güneş enerji sistemine geçilmesi için yer temini ve teşvik desteği bekliyor.

Toplantının amacı ve kooperatiflerin talepleriyle ilgili HaberTire’ye konuşan Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ali Halis Uysal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Bugün burada güneş enerjisi konusu konuşulacak. Suyu konuşacağız. Bizler kooperatifler olarak güneş enerjisi sistemi kuralım dedik ama bazı engellerle karşılaştık. Burada tüm birliklerimizi ve kooperatiflerimizi topladık. Ortaklaşa karar alıp yetkililere bildireceğiz. Bizim en büyük sorunumuz enerji. İnşallah bu toplantı amacına ulaşacak ve güneş enerjisine geçeceğiz.

ENERJİ ŞİRKETLERİNİN VEZNESİ OLDUK

İzmir Sulama Birliği Başkanı Hüseyin İlhan Yavuz ise yaptığı açıklamada;

“Kooperatiflerin en büyük sıkıntısı enerji. Bizler şu anda enerji şirketlerinin veznesi gibi çalışıyoruz. Topladığımız parayı enerjiye ödüyoruz. Bir kooperatifin enerji ödemesi aslında çok büyük sıkıntı değil. Ama sular pahalı olduğu için bu sefer çiftçilerimize çok büyük sıkıntı yaratıyor. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor.” Dedi.

64 KOOPERATİFİN 40’I BATTI

Tire Karateke Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Erkan Tutkaç ise bir başka tehlikeye dikkat çekti. İzmir’de bulunan 64 sulama kooperatifinin 40’ının yüksek enerji maliyetlerinden dolayı battığını hatırlatan Turkaç; “Biz, İzmir Sulama Birliği olarak burada bulunuyoruz. Artık herkesin elektrikten yana sıkıntıları var. Biz bir enerji kooperatifi kurduk. Buradaki arkadaşlarla birlikte güneş enerjisinden faydalanmak istiyoruz. Sorunlarımızı tartışacağız. İnşallah başarabilirsek güneş enerjisinden faydalanacağız. Bu konuyu başarabilirsek kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz.” Dedi

İBİŞOĞLU: “RUHSAT AFFI ÇIKMALI”

Toplantıda Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu da konuştu. Birbirinden önemli konulara dikkat çeken İbişoğlu, Küçükmenderes Havzası’nda bulunan kuyuların büyük bir bölümünün ruhsatsız olduğunu söyledi. Devletin imarda olduğu gibi kuyularda da af çıkarması gerektiğini belirten İbişoğlu, tüm kaçak kuyuların ruhsatlandırılması gerektiğini savundu. İbişoğlu açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü;

“Tire’de 5 tane sulama kooperatifimiz var. Bu kooperatiflerin sulama alanı 20 BİN dekar civarında. Ama ilçemizde yaklaşık 180 BİN dekar alan sulanıyor. Yeraltı sularımız artık Küçük Menderes Havzası’nda tükenme noktasına geldi. 100 metrenin üzerinde kuyumuz kalmadı. Maalesef 350 metrelere indik. Bölgemizde bir de kaçak kuyu konusu var. Ben bu konuya katılmıyorum. Çünkü eğer üreticimiz sondaj yapamıyorsa, yanında kuyusu bulunan komşusundan suyu alıp kullanıyor. Sonuçta bu yeraltı suyu kullanılıyor. Ama burada enerji yatırımı damlama sulama yatırımı yapılması için de bu kaçak kuyuların ruhsatlandırılması gerekiyor. Bugün çiftçimiz destek için bankaya gidiyor banka önce ruhsat getir diyor. Ama kuyularımızın neredeyse yüzde 70’inde ruhsat yok. Peki ruhsat yoksa bizler bu yatırımı nasıl yapacağız? Bizim talebimiz bir imar affı gibi ruhsat affının çıkarılarak, madem suyu damlama ve yağmurlama yöntemleri gibi yöntemlerle tasarruflu kullanacağız o zaman böyle bir af çıkarılıp zaten kullanılmakta olan kuyuların çiftçimiz gidip bu teşviklerden yararlanacak ve suyu en ekonomik şekilde kullanmak için yatırım yapacak.

Editör: Haber Merkezi