Ercan ÇELİK

ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Berkay Özbek, kalp pilleri için kendi enerjisini üretip batarya ihtiyacını ortadan kaldıracak bir sistem tasarımı hedeflediği projesiyle TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

“KALP PİLLERİNİN ÖMRÜ 8-12 YIL”

Aslen Tireli olan başarılı akademisyen, projenin detaylarını HaberTire ile paylaştı. Projeyi anlatan Özbek, “Kalbin elektriksel sinyalizasyonunda sorun olması durumunda arrhythmia adı verilen kalp ritmi problemleri ortaya çıkmaktadır. Arrhythmia sırasında kalp, vücut için gerekli kanı pompalayamayabilir ve bu durum hayati organlarda ciddi hasarlara sebep olabilir. Kalbin ritim bozuklukları için en yaygın çözüm, uygun elektriksel sinyalleri üreterek kalbin uyarılmasını sağlayan kalp pilleridir. Fakat kalp pilleri, bu yapay uyarıları oluşturmak için bir pil sistemine ihtiyaç duyarlar. Yaygın olarak kullanılan kalp pillerin 8-12 yıl pil ömrü bulunmaktadır. Bu sürenin sonunda hastadan tekrar bir operasyon geçirerek kalp pili bataryasını değiştirmesi beklenmektedir.” dedi.

KENDİNİ ŞARJ EDEBİLEN KALP PİLİ

Projenin içeriğinin, düşük frekanslı kalp atışlarından enerji üreterek kalp pillerinin enerji ihtiyacını karşılayacak bir sistem tasarımı olduğunu dile getiren Berkay Özbek, “Hastanın her kalp atışı kalp pilini şarj edecektir. Tasarlanan yapı, biyo-uyumlu, esnek ve sitotoksik etkisi bulunmayan bir substrat üzerine konumlandırılacak ve kalbin sağ ve sol karıncığı arasındaki epicardium katmanına entegre edilecektir. Bu sayede sistem normal kalp operasyonunu etkilemeden ve çevre dokulara zarar vermeden enerji üretimi sağlayacaktır. Böylece kalp pili kullanan hastalar tekrar bir operasyon geçirmek zorunda kalmayacak.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi