Dünyanın En Fazla Kel Erkek Nüfusu Hangi Ülkede Yaşıyor?

Dünya Nüfus Araştırması kurumu tarafından derlenen verilere göre, dünyanın en fazla kel erkek nüfusu yüzde 42,8 ile Çekya'da bulunuyor. Bu istatistiğe göre, Çekya'daki yetişkin erkek nüfusunun yaklaşık olarak yarısı saçsız veya kel durumda. Bu ilginç veriyi İspanya yüzde 42,6 ve Almanya yüzde 41,2 ile takip ediyor.

Mezarlıkta yatacak yer kalmadı Mezarlıkta yatacak yer kalmadı

Diğer Ülkelerdeki Durum Nedir?

Dünya genelinde, saç dökülmesi sorunu sadece Çekya, İspanya ve Almanya ile sınırlı değil. Verilere göre, ülkedeki yetişkin erkek nüfusunun yüzde 41,2'sinin kel olduğu Almanya, üçüncü sırada yer alıyor. Fransa yüzde 39,24 ile dördüncü, İngiltere yüzde 39,23 ile beşinci ve İtalya yüzde 39,2 ile altıncı sırada bulunuyor.

Listenin geri kalanında ise sırasıyla yüzde 39 ve 37,9 ile Hollanda ve ABD yer alıyor. Kanada'daki erkeklerin yüzde 36,3'ü kel iken, Belçika'daki erkek nüfusunun yüzde 36'sının kel olduğu görülüyor.

Kellik ve Genetik

Kellik genellikle erkeklerde görülen bir durumdur ve genetik faktörlere dayanır. Androgenetik alopesi adı verilen bu tip kellik, testosteronun dihidrotestosteron (DHT) adlı bir yan ürüne dönüşmesi sonucu meydana gelir. Genetik yatkınlık, kişinin DHT'ye karşı duyarlılığını artırabilir ve saç dökülmesine neden olabilir.

Yaşla birlikte, testosteronun DHT'ye dönüşmesi ve buna karşı duyarlılığın artması nedeniyle kellik ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, beslenme alışkanlıkları da saç sağlığını etkileyebilir. Özellikle B12 ve D vitaminleri, biotin, riboflavin ve demir eksikliklerinin saç büyümesini engelleyebileceği düşünülmektedir.

Türkiye ve Veri Analizi

Verilerde yaş sınırının belirtilmediği ve Türkiye'nin analiz edilen 21 ülke arasında yer almadığı göz önüne alındığında, Türkiye hakkında kesin bir veri sunulamamaktadır. Ancak, saç sağlığının önemi ve saç dökülmesinin genel olarak yaygın bir sorun olduğu unutulmamalıdır.

Editör: Elanur Oktay