Ercan ÇELİK - HABERTİRE | İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu yıl “Daha iyi bi yaşam ve daha iyi bir gelecek için” mottosuyla kutlanan Dünya Gıda Günü’ne, Tire Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliği yaptı.
Programa İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Tire Kaymakamı Vural Karagül, Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu, Tire Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, oda, dernek, kooperatif temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda kadın üretici katıldı.
TOSBİ KT&G Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
TARIM, MEMLEKET MESELESİ
Tireli kadın çiftçiler adına ilk konuşmayı, Tire’de kuşkonmaz üretimi yapan çiftçi Sümeyye Kınalı yaptı. Kınalı, “Bugün burada toprakla emeğini birleştiren üretmeyi bir yaşam biçimi haline getiren kadın çiftçileri temsilen bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Kadın, sabahın ayazında tarlaya çıkar ilk önce. Bir yandan toprağı eker, bir yandan hayatı yoğurur. Bir elinde çapası, diğer elinde tencere kapağı. Hayvanına bakar, umudunu gömer toprağa ve evine yorgun argın gelip çalışmaya devam eder. Çocuklarını doyurur önce. Evini derler toplar. Tarlasını da evini de aynı sevgiyle sabırla yeşertir. Tarım sadece topraktan kazanılan bir ekmek meselesi değil, aynı zamanda bir memleket meselesidir. Üreten, yetiştiren toplumlar kalkınabilir.” dedi.
HEDEF: SIFIR ATIK
Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürsel Appa, yaptığı konuşmada, katma değer yaratırken, artık ürünün de değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Appa, “Yaptığımız çalışmaları temelinde katma değer yaratırken, artık ürünü en aza indirgeme çabası var. Dibine düşüp çürüyecek meyvaları, biz üreticinin elinden alıp onun da katkı sunabileceği bir işleme başladık. Mandalinadan erişteler yaptık. Kolonyalar, sirkeler yaptık. Kullandığımız ürünler artık ürünlerdi. Piyasada meyva olarak değer bulmayan ürünlerdi ve sebzelerdi. Sıfır atık hedefiyle çıktığımız bu yolda artık ürünleri sürdürülebilir gıda ürünü haline çevirmeyi sıfırdan öğrendik.” Dedi.
MUSTAFA ŞAHİN, KADIN ÜRETİCİLERE TEŞEKKÜR ETTİ
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Üretimin her alanında emeği olan kadın üreticilerimiz, öncelikle Dünya Kadın Çiftçiler Gününüzü kutlamak istiyorum. İyi ki varsınız. Sizler sayesinde üretim devam ediyor ve sizler sayesinde kırsalda yaşam devam ediyor.” Dedi.
VALİ ELBAN, GIDA GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, konuşmasında gıda güvenliğine dikkat çekti. Elban, “Gıda güvenliği tüm dünyada her ülkenin ve her bilinçli insanın kabul ettiği üzere bir milli güvenlik konusudur. Pandemiyle birlikte bunun ne kadar önemli olduğunu herkes ne şekilde gördü. Eğer siz gıdanızla ilgili arz güvenliğini, tıpkı enerjide olduğu gibi, garantiye alamıyorsanız sorun yaşayacağınız muhakkak. Bunun kadar önemli olan bir diğer konu, temiz, kaliteli, güvenli gıdaya ulaşmak. Bir diğeri de o ulaştığımız gıdanın da yeteri kadar değerlendirilip, israf edilmesinin önlenmesi.” Dedi.
Salondaki programın ardından Tire Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret eden Vali Elban, buradaki toplantının ardından Tire’den ayrıldı.