Ercan ÇELİK

“Depremde sadece binalar değil, sistem de enkaz altında kalmıştır” “Depremde sadece binalar değil, sistem de enkaz altında kalmıştır”

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde ülke genelinde çeşitli anma programları düzenlenirken, CHP Tire İlçe Başkanlığı, üyelerine yaptığı duyuruyla ilk depremin yaşandığı saat 04.17’de ilçe binası önünde, saygı duruşunda bulundu. Anma programına İlçe Başkanı Gürol Soyuer ve Belediye Başkan Adayı Hayati Okuroğlu da katıldı.

CHP Tire İlçe Başkanlığı adına basın açıklaması yapan İlçe Sekreteri Ramazan Tekin, şunları söyledi:

“Türkiye’nin Kahramanmaraş ve Elbistan İlçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 2 büyük deprem meydana geldi. Bu depremler Türkiye ve Suriye’de büyük bir yıkıma neden oldu. 6 Şubat depremleri 11 ilde yıkıma neden oldu. En çok etkilenen iller, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa oldu.

Yaklaşık 1 buçuk milyon bina yıkıldı veya hasar gördü. Depremden 13 buçuk milyon insan etkilendi. 6 Şubat depremleri nedeniyle 53 bin 537 kişi öldü, 107 bin 213 kişi de yaralandı.

6 Şubat 2023 günü meydana gelen Maraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki ilk deprem, 65 saniye sürdü. Elbistan’da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise 45 saniye sürdü. Geçtiğimiz yıl meydana gelen Maraş merkezli depremin üzerinden tam bir yıl geçti. Geride kalan sürede bölgede depremler yaşanmaya devam etti. Ortaya çıkan kayıpların ve hasarın büyüklüğü deprem sonrası müdahalede yaşanan sorunlarla birlikte bu depremin etkisi, açıklananın kat kat fazlası durumundadır. Bu kadar büyük ve ağır sonuçlar doğuran 6 Şubat depremleri, depreme bakış açısının değişmesinde bir milat olmalıdır. Yalnızca deprem sonrası yapılacak müdahaleler değil, depremden önce alınması gereken tedbirler de tartışılmaya devam edilmelidir. Plansız çarpık kentleşmenin ve mühendislik hizmeti almayan yapıların ne kadar büyük tehdit oluşturduğu anlaşılmış, bu konuda birçok kurum tarafından neler yapılması gerektiği konusunda çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar birleştirilerek strateji ve eylem planlarına dönüştürülmelidir. Ülkemizi ve milletimizi derinden etkileyen bu acı felaketlerde kaybettiğimiz canlarımızı unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, böyle acıların ülkemizde ve dünyamızda tekrar yaşanmamasını temenni ediyoruz.”

Editör: Ercan Çelik