CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli'nin Türkiye'den yurtdışına ciddi bir beyin göçü yaşandığına ve öğrencilerin büyük bir bölümünün ülkemize geri dönüş yapmamasına ilişkin  önergesine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan yanıt geldi.


Bakan Avcı verdiği bilgide,  2000 yılından 2012 yılı sonuna kadar 3.533 öğrencinin resmi-burslu statüde öğrenim görmek üzere yurtdışına gönderildiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı ayrıca, aynı tarihlerde 44.726 öğrencinin de kendi imkanlarıyla yurtdışında eğitim gördüğünü ifade etti. Bakan'ın açıklamalarının ardından değerlendirmelerde bulunan Türeli de Türkiye'den yurtdışına yoğun bir beyin göçü olduğunu, eğitim için yurtdışına giden öğrencilerin büyük bir bölümünün geri dönmediğini hatırlattı ve " Sayın Bakan'ın açıkladığı veriler beyin göçüne ilişkin kaygılarımızı ne yazık ki haklı çıkarıyor." dedi.


CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli beyin göçünün Türkiye için önemli bir sorun oluşturduğuna dikkat çekmiş ve bu konuda yazılı bir soru önergesi vermişti. CHP'li Vekil önergesinde 2000 yılından bugüne kadar ülkemizden yurtdışına eğitim amacıyla giden öğrenci sayısının yıllar itibarıyla dağılımını sormuştu. Türeli ayrıca, eğitimlerini bitirdikten sonra bu öğrencilerin ne kadarının ülkemize geri döndüğünü ayrıca ne kadarının kendi imkanlarıyla, ne kadarının da devlet bursuyla yurtdışına eğitim için gittiği konularında da bilgi istemişti. 


ÖĞRENCİLER YURT DIŞINA YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR
Türeli'nin soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 1416 sayılı Kanun uyarınca resmi burslu statüde lisansüstü öğrenim görmek üzere Bakanlık tarafından yurtdışına öğrenci gönderildiğini söyledi. Bakan Avcı ayrıca kendi imkanlarıyla lisans ve lisansüstü öğrenim gören özel öğrencilerin iş ve işlemleri de yurtdışı temsilcilikler kanalıyla Bakanlık tarafından takip edildiğini ifade etti.

Bakanlık tarafından önergeye verilen yanıtta şu açıklamalara yer verildi:
"2000 yılından 2012 yılı sonuna kadar 3.533 öğrenci resmi-burslu statüde öğrenim görmek üzere yurtdışına gönderilmiştir. Aynı tarihlerde kendi imkanları ile yurtdışında öğrenim gören ve özel öğrenci olarak yurtdışı temsilciliklerine kendini tanıtan öğrenci sayısı 44.726 olup halen 24.454 kişi öğrenimine devam etmektedir. Resmi-burslu 1.198 öğrenci belirtilen tarih aralığında yurda dönerek görev talep etmiştir. Yurtdışında öğrenimleri devam eden 2.462 resmi burslu öğrenci ve kendi imkanlarıyla öğrenim gören 24.454 özel öğrenci bulunmaktadır." 
Beyin göçü gelişmekte olan ülkelerin önemli bir sorunu

Bakan'ın açıklamalarını değerlendiren Milletvekili Türeli ise Türkiye'nin yetişmiş insan gücünden yeteri kadar yararlanmadığına dikkat çekerek gelişmiş ülkelerin ise yurtdışından ülkelerine okumaya gelen parlak beyinleri ülkelerinde tutmak için her türlü imkanı seferber ettiğini söyledi. CHP'li Vekil, ülkemizin eğitim karnesinin de iç açıcı durumda olmadığının altını çizerek BM ve OECD gibi uluslararası kuruluşların yaptığı karşılaşmalarda Türkiye'nin son sıralarda yer aldığını ifade etti. Türeli şöyle konuştu:


"Gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunlarından biri beyin göçüdür. Gelişmiş ülkeler bir taraftan mevcut insan kaynaklarını en iyi biçimde değerlendirirken, diğer taraftan başka ülkelerin yetişmiş insan güçlerini beyin göçü ile kendi ülkelerine transfer etmektedirler. Bu çerçevede, ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke, yurtdışından ülkelerine okumaya gelen parlak beyinleri ülkelerinde tutmak için gerekli altyapıyı oluşturmakta ve maddi ve manevi her türlü imkânı seferber etmektedirler.Ülkemizin eğitim alanındaki karnesine bakıldığında gerek nicelik ve gerekse de nitelik açılarından gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça kötü durumda olduğu bilinmektedir. Sayın Bakan'ın açıkladığı veriler beyin göçüne ilişkin kaygılarımızı ne yazık ki haklı çıkarıyor." 

Editör: Haber Merkezi