Belediye Başkanı Bekir Keskin 5 yıl önce Ödemiş Kadın Kooperatifi ile birlikte başlatılan projenin başarıya ulaştığını belirterek, “has ipek üretiminde Ödemiş ve Birgi tekrar söz sahibi olacak” dedi.


Nadir UYSAL / Yeni Asır Gazetesi

İzmir’in Ödemiş ilçesi, uzun yıllar sonra ‘ipek’ üretiminde tekrar söz sahibi olma yönünde önemli adımlar attı. Belediye Başkanı Bekir Keskin, ilçede 5 yıl önce başlatılan projenin başarıya ulaştığını söyledi. Keskin, “Has ipek üretiminde Ödemiş ve Birgi yıllar sonra tekrar söz sahibi olacak” dedi. Projeye başladıklarında yaklaşık 1 ton civarında olan ipek böceği kozası üretiminin 2013’te 7 tona ulaştığını ifade eden Başkan Keskin, “2005’te toplam koza üretimi toplam 250 kiloydu. Göreve geldiğimizde belediye olarak projeye öncü olduk. Her geçen yıl üretim hızla arttı. Bursa Koza Birlik üreticiye destek oldu. Tohumlar, birlik tarafından üreticiye ücretsiz olarak dağıtılırken, aynı zamanda alım fiyatlarının belli olması üreticinin elini güçlendirdi. Birlik peşin parayla alımlar yaptı. Uzun yıllar yörede ‘Çin ipeği’ diye bilinen sahte ipek üretim anlamında belimizi büktü. Ancak sonunda onunda sentetik olduğu anlaşıldı. Ödemiş’te üretilen ise yüzde yüz ‘has ipek’. İki yıl içinde bu alanda arzuladığımız hedeflere ulaşacağız” diye konuştu.


SABANCI VAKFI DESTEK VERDİ
Projenin, 3 temel ayağının bulunduğunu kaydeden Keskin, “birinci aşamada koza üretimi yer alıyordu. Bunu başardık. Şimdi ise kozalardan ‘ipek iplik’ üretimine geçiyoruz. Son aşamada ise ‘ipek kumaş’ üretimine geçeceğiz” diye konuştu. İpek üretiminde yakaladıkları başarının ilçede kalıcı olması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Keskin, “Bu işi kadınlarımızla birlikte başaracağız. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ödemiş Kadın Kooperatifi tarafından hazırlanan ve bizimde destek verdiğimiz “İpekle Geleceğini Doku” projesi, Sabancı Vakfı’ndan “Toplumsal Gelişme Hibe Programı” çerçevesinde hibe yardımı almaya hak kazandı. Kısa bir süre önce toplam 30 bayan kursiyere ‘ipek çekme ve boyama’ eğitimi verilmeye başlandı. Kursiyerlerin sayısı ilerleyen günlerde 90’a kadar çıkabilir. Yöremizin yetenekli ve çalışkan kadınlarıyla, ilçede hem ipekböcekçiliği tekrar canlanacak, hem de aile ve kent ekonomisine önemli katkılar sağlanacaktır” şeklinde konuştu.


‘PÜF NOKTALARI’ ÖĞRETİLİYOR
“İpek çekme ve boyama” kursu ilçede 4 Ekim tarihine kadar devam edecek. Başarılı olan kursiyerlere ise Birgi ve Ödemiş’te ‘dokuma’ kursu verilecek. ‘İpek çekmede’, ilçede son ustalardan olarak bilinen Mehmet Bozbağ ve Emin Sevgel tarafından verilen eğitimlerde, kadınlara ipeğin elde edilişi, fiziki ve kimyasal özellikleri gibi bilgiler ile kozaların kalitelerine göre ayrılması, koza kazanında pişirilmesi, soğutulması gibi teknikler uygulamalar eşliğinde öğretiliyor. Birgi’de başlayan eğitimler, sabah ve öğleden sonraları beşerli gruplar halinde yapılıyor.

Editör: Haber Merkezi