Uğuralp; “Üretim artığı peynir altı suların işleneceği tesiste aynı zamanda hayvan gübresinden biyogaz, elektrik ve seralarda kullanılacak sıcak su üretilecek. Projeyi bir an önce hayata geçirebilmek için yöneticilerimizden yardım bekliyoruz” dedi.

Ödemişli mandıracılar, en çevreci proje için el ele verdi. Ulussan Süt ürünleri ve Ödemiş Mandıracılılar Birliği Başkanı Fatih Uğuralp, mevcut atık su ön arıtma tesisinin fizibil olmadığı ve yetersiz kalması nedeniyle, birliğin yeni atık su arıtma tesisi kurmak için harekete geçtiğini söyledi. Uğuralp; “Üretim artığı peynir altı suların işleneceği tesiste aynı zamanda hayvan gübresinden biyogaz, elektrik ve seralarda kullanılacak sıcak ve soğuk su üretilecek. Projeyi bir an önce hayata geçirebilmek için devlet büyüklerimizden yöneticilerimizden yardım bekliyoruz” dedi.  
 

Arazi satın aldılar
Kurulu bulunan, Mandıracılar Atık Su Ön Arıtma Tesisi’nin, İZSU’nun Haziran 2016 da atık suların kanalizasyona deşarj kriterlerinde değişikliğe gitmesi sonucunda yetersiz kaldığını hatırlatan Başkan Uğuralp, “Mandıracılar Birliği olarak en çevreci projeye imza atmak istiyoruz. Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği Alıcı ortam deşarj standartlarını sağlayabilecek nitelikte yeni bir atık su arıtma tesisi yapmak için çalışmalara başladık. İlk olarak İZSU Ödemiş Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi yakınında yaklaşık 12 bin 500 metre karelik arazi satın aldık. Anaerobik arıtma, Katı Reaktörler ve Biyogaz üretimi konusunda ülkemizin en iyi arıtma firmalarıyla görüşmelere başladık” diye konuştu.


3 yılda kendini amorti edecek
Yaklaşık 5 ay önce tamamlanan projeye İZKA’nın da olumlu baktığının altını çizen Uğuralp, Ödemiş’in üretimden kaynaklanan peynir altı suyu miktarı ortalama günlük 300 ton civarında. Tesisimizde, günlük 900 ton atık su arıtımı yapacak olup 300 ton peynir altı suyu ile beraber 100 ton hayvan gübresi de işleyecek kapasiteye sahip olacağız. Arıtma ve yenilenebilir enerji üretim tesisimiz, bölgede faaliyet gösteren 25-30 civarındaki fabrikaya hizmet verecek. Karbon salınımı önemli oranda düşecek. İstihdama ve cari açığın düşmesine olumlu katkıda bulunacağız. Kurulacak olan tesisin 1’nci etabında yıllık 14 bin 791megawatt, 2’nci Etapta da 14 bin 791megawattlık ekleme ile toplamda yıllık 29 bin 582megawattlık elektrik üretmesi bekleniyor. Ürettiğimiz elektriği ise 10 yıl süreyle EPDK’yla yapılacak garantili sözleşme ile satacağız. Elde edilen sıcak su çiçek seralarında, soğuk su ise öncelikle sektörümüzün faydalanabileceği soğuk hava depolarında kullanılacak. İlk etabı yaklaşık olarak 15 milyon TL’ye mal olacak olan tesis kendisini 3 yılda amorti edecek. Tesisteki proseslerden sonra ürün olarak günlük yaklaşık 70ton kuru organik gübre çıkışı olacak. Buda yine tarım, peyzaj ve hayvancılık bölgesi olan yörede çiftçilerin hizmetine sunulacak. Kimyasal gübrelerden ve hayvansal gübrelerin rastgele kullanımından kaynaklı toprak ve su kirliliği probleminin önlenmesine katkı sağlayacak” dedi.


 

Editör: Haber Merkezi