CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli'nin kestane üreticilerinin sorunlara ilişkin TBMM’ne sunduğu yazılı soru önergesine  Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından yanıt verildi. Orman Genel Müdürlüğü ve  Gıda ve Tarım Örgütü işbirliği ile yürütülen tedavi çalışmalarının Beydağ Bademli ilçesinde başlanıldığı ve 2014 yılı sonunda hastalığın tedavi edilip edilemeyeceğinin belirsizliğini koruduğu öğrenildi. Ayrıca yalnızca Beydağ ilçesine bağlı bazı köylerde kestane hastalık ve zararlılarının eğitimin tamamlandığı ve  bu sene içinde uygulamalı mücadele eğitimine geçildiği öğrenildi.


Verilen cevap üzerine açıklama yapan CHP’li vekil, İzmir'in verimli topraklarına sahip Küçük Menderes havzasında yapılan kestane üretiminin bölge halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluşturduğunu ve rekoltesi 15 bin tona kadar gerileyen kestanenin tedavisine çok geç olmadan başlanması gerektiğini ifade etti. Yalnızca Beydağ ilçesinde değil Ödemiş ve Kiraz ilçelerinde de kestane üretimi olduğunu söyleyen Türeli, kestane ürününün orman vasfından çıkarılması ile ilgili soruya ise cevap alamadığını belirtti.




Rahmi Aşkın Türeli Meclis’te konu ile ilgili yazılı soru önergesi vererek konuyu Meclise taşımış ve İzmir'in verimli topraklarına sahip Küçük Menderes havzasında kestane üretiminin bölge halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluşturduğunu ve  özellikle İzmir'e bağlı Kiraz, Beydağ ve Ödemiş'in Bıçakçılar, Kemer, Bozdağ, Güney, Hamamköy, Çayır, Demirderesi, Küçükören köylerinde üretilen kestanenin, Türkiye üretiminin yüzde 40'ını karşıladığı ifade etmişti.



HASTALIK KESTANEYİ BİTİRECEK
Bölge ekonomisi açısından büyük öneme sahip olan bu üründe özellikle son yıllarda görülen rekolte düşüklüğünün üreticileri tedirgin ettiğini söyleyen CHP’li vekil, son yıllarda ortalama 25 bin ton seviyesinde gerçekleşen kestane rekoltesinin 2012 de 15 bin tona kadar gerilediğini ve  bu gerilemede ağaçlarda görülen hastalıkların payının büyük olduğunu söylemişti.



ÜRETİCİ, KESTANENİN ORMAN VASFINDAN ÇIKARILMASINI BEKLİYOR
Bakanlığa, kestanenin orman vasfından çıkarılması için bir çalışma başlatmayı düşünüp düşünmediği sorusunu yönelten ve  cevap alamayan Türeli, Bakanlığın konu ile ilgili olarak bir an önce çalışma başlatması gerektiğini ifade etti ve konunun takipçisi olmayı sürdüreceğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Editör: Haber Merkezi