İletişim Yoluyla Dolandırıcılık olaylarıyla ilgili son günlerde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Tire İlçe Emniyet Müdürü Engin Tetik yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Vatandaşlarımızı telefonla arayıp kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtan dolandırıcıların, aradıkları kişilerin kimlik bilgilerinin veya hesap numaralarının terör örgütlerinin (PKK, FETÖ, DEAŞ) eline geçtiğini ve vatandaşımızı bu beladan kurtaracaklarını söyleyerek para veya altın talep etmektelerdir. Dolandırıcılar inandırıcı olmak için çok farklı yollara başvurmakta hatta aradıkları kişinin ailesinden birisiyle telekonferans yöntemiyle bağlantı kurarak evine polis gittiği izlenimi vererek kişileri kandırmayı başarmaktadırlar. Bizler bu konuda bir tek vatandaşımızın bile zarar görmemesi için son günlerde yoğun bir şekilde vatandaşlarımızı bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık vermiş bulunmaktayız. Bu kapsamda Toplum Destekli Polislerimiz ile ilçemizde yaşayan her bir vatandaşımıza ulaşmayı amaçladık. Bunu yaparken dolandırıcıların hedef kitlesinin daha çok orta yaş ve üzeri kesim olduğunu değerlendirdik ve biz de bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetlerimizi planlarken bunu göz önüne aldık.

              Yaptığımız çalışmalar kapsamında öncelikli olarak İlçe Müftülüğümüz ile koordine kurarak ilçe merkezinde 54, dış mahallelerde 71 cami olmak üzere toplam 125 camide Cuma namazlarında vaaz ve hutbelerden sonra dolandırıcılık ile alakalı bilgilendirme metinlerimizi okutup cami çıkışında broşür dağıtımı yaparak yaklaşık 10-12 bin civarı vatandaşımıza ulaşmaya hedefledik. Yine ilçemizde kurulan Salı pazarında yaklaşık 3.000 tane broşür dağıtarak vatandaşımızı bilgilendirdik. İlçemizde bulunan toplam 13 tane banka ile PTT şubelerinde ve ATMlerinde afiş çalışması yaparak maksimum sayıda kişiye ulaşmayı amaçladık. Atatürk Caddesi, Gümüşpala Caddesi, Tahtakale civarındaki esnafları tek tek dolaşarak esnaflarımızı da dolandırıcılar konusunda uyardık. Belediye hoparlörlerinden sık sık yaptırdığımız anonslar ile ilçemizde yaşayan her bir bireyimizi bilinçlendirmek için gayret gösterdik. Yaptığımız tüm bu çalışmalar ile ilçe genelinde toplam 40-45 bin civarı vatandaşımıza ulaşarak sesimizi duyurduk ve onları dolandırıcılar konusunda bilgilendirdik.

             Tüm bu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarımız neticesinde ilçemizde bir daha İletişim Yoluyla Dolandırıcılık olaylarının vuku bulmayacağı kanaatindeyim. Ancak yine de dolandırıcıların gelişen teknoloji ile birlikte kendilerini geliştirdikleri ve her seferinde farklı yöntemler denedikleri göz önüne alındığında vatandaşlarımızın uyanık olmaları büyük önem arz etmektedir.

           Şu unutulmamalıdır ki hiçbir kamu görevlisi (polis, asker, savcı ) hiçbir sebeple vatandaştan para, altın ile banka kartı veya kredi kartı bilgisi istemez. Bu tür bir durumla karılaşan vatandaşlarımız derhal telefonu kapatarak 155’i arayabilir ya da en yakın Emniyet birimine başvurabilirler. Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak bizler Tire halkının can ve mal güvenliği için 7 gün 24 saat görevimizin başındayız."


Editör: Haber Merkezi