3cocukSevdiği adam uğruna memleketini terk edip Tire’ye gelen ve ‘Ayşe’ ismini alan Kazakistanlı AkbotaShamsedinova (35), eşi M.K (35) bir talihsizlik sonucu hapse girince 13, 4 ve 2 yaşlarındaki üç çocuğu ile ortada kaldı. Konu, komşudan ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan aldığı yardımlarla hayat kalmaya çalışıyor.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Kazakistan’da tanıştığı Türk genci olan Tireli M.K (35) ile evlenmek uğruna ülkesi Kazakistan’ı terk edip Türkiye’ye gelen ve ‘Ayşe’ ismini alarak vatandaşlığa müracaat eden AkbotaShamsedinova (35), eşinin talihsiz gelişmeler sonrasında cezaevine girmesi sonrasında üç çocuğu ile ortada kaldı. Yaklaşık 3 yıl kadar önce Tire’ye gelen Kazak gelin, eşli M.K ile 14 yılıdır birlikte olduklarını ve üç çocukları bulunduğunu ifade ederek, çocukları R.K (13), S.K (4) ve M.K (2) ile yaşam mücadelesi verdiklerini hiçbir gelir kaynağı ve güvencelerinin bulunmadığını belirterek, “Allah rızası için Tirelilerden ve büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Sağ olsun konu komşunun verdiği bir kap yemek ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan aldığımız para yardımlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Ama bu şekilde nereye kadar dayanırız bilmiyorum.” dedi.

EV EŞYALARINI KONU, KOMŞU TOPARLADI

Kurtuluş Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi’nde kiralık müstakil bir evde ikamet ettiklerini ifade eden Kazak gelin Ayşe, “Aylık 200 lira kira veriyorum. Geçen ay kiramı veremedim. Bu ayda yakında dolacak. Kiram 2 ay birikecek. Nasıl vereceğimiz bilmiyorum. Eşimden dolayı faydalandığım hiçbir gelir kaynağı yok. Kendisi yaklaşık 5 ay kadar önce hapse girdi. Ne zaman çıkar bilmiyoruz. O orada çaresiz, biz burada çaresiz. Çocuklarım çok küçük. Biri okuyor. 6. sınıfı bitirdi, 7. sınıfa geçti. Aldığımız yardımlar için müteşekkürüz ama sadece bu yardımlarla olmuyor. Ben çalışmak istiyorum. Ama öte yandan çocuklarımda küçük. Çocuklarımı da bakabileceğim bir işim olsun istiyorum. İlçe yöneticilerinden ve Tireli iş sahiplerinden yardım istiyorum. Tek istediğim çocuklarıma rızık bulmak için çalışmak. Kazakistan’da Türk okulunda okudum. Üniversite okudum. Diplomam denk sayılmadığı için geçerli sayılmıyor. Oturma iznim var. Vatandaşlık için başvurdum. Yaklaşık 6 ay kadar sonra vatandaşlık başvurum kabul olacak. Çalışmam için hiçbir mani yok.” şeklinde ifadelerle gözü yaşlı bir şekilde içindeki çaresiz durumu ve çocukları için ortaya koyduğu çırpınışı ortaya koydu.

Editör: Haber Merkezi