Serkan ÇİÇEK

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde yürütülmekte olan Tarımsal Yayım Projesi kapmasında İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ''Elektrostatik Sistemle İlacı Azaltıyoruz, Çevremizi Koruyoruz'' projesi tarla günleri Tire’ye bağlı Akçaşehir Mahallesi’nde gerçekleştirildi.  
Düzenlenen programa, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Selami Turan, İl Tarım Koordinosyan ve Tarımsal Veri Şube Müdürü Ali Ateş, İlçe Tarım Müdür Vekili Zeynep Özlem Şen, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Delikanlı, Selçuk İlçe Tarım Müdürü Mustafa Acargil, Beydağ İlçe Tarım Müdürü Ergün Ahmet Köroğlu, Akçaşehir Mahallesi Muhtarı Şevki Şenki ve çok sayıda vatandaş katıldı. Uzmanlar elektrostatik sistemi uygulamalı olarak çiftçilere ve davetlilere anlattı. 
Tarla Günlerinde Ziraat Mühendisi Savaş Töre katılımcılara proje hakkında teknik bilgiler veren sunum gerçekleştirdi. 

HEM ÇEVRE KORUNACAK, HEM TASARRUF EDİLECEK
Yapılan araştırmalara göre klasik ilaçlama tekniğinde püskürtülen ilacın yüzde 50 – 70’lik kısmının hedef yüzeylere ulaşamadığını, ya sürüklenme yolu ile hedef dışına taşındığını ya da aynı alan içerisinde toprak yüzeyine ulaştığını göstermekte. Bu sistemde damlacık çaplarının küçük oluşu ve elektrostatik sistemde oluşturulan eksi yüklü damlacıklar, artı yüklü olan hedef bitkiye yapışacağından çevre daha az kirlenecek. Ayrıca bitkisel üretim girdilerinin çok önemli bir kalemini oluşturan ilaç giderlerini azaltacağından daha ekonomik bir üretim yapılacak. İlaç kayıpları daha az olup hedef bitkiyi çok iyi kapladığından hastalık ve zararlılarla daha etkin bir şekilde mücadele yapılmış olacak.
Daha sonra Elektrostatik ilaçlama sisteminin sunumu yapılarak olumlu sonuçları üreticilere gösterildi.
 

Editör: Haber Merkezi