Ercan ÇELİK

Bu sezon iklim koşulları ve çeşitli bitki hastalıkları sebebiyle zorlanan Tireli buğday üreticisi, elindeki buğdayı Toprak Mahsülleri Ofisi’ne ulaştıramayınca kriz yaşandı. Depolama imkanı olmayan bazı üreticiler, elindeki buğdayı TMO’nun fiyatının çok altında tüccarlara satmak zorunda kaldı.

İzmir'de suya yüzde 15 zam İzmir'de suya yüzde 15 zam

Bir süredir bu krizin hızlı şekilde aşılması için Tire Süt Kooperatifi ve diğer çiftçi kuruluşları yoğun çaba harcadı. Tire’de geçici olarak bir depo kiralanamadığı için meydana gelen kriz, Ak Ziraat firmasının, deposunu bedelsiz olarak tahsis etmesiyle aşıldı. Gelişmenin ardından TMO, internet üzerinden Tire’deki buğday üreticisine randevuları açtı.

Bugün sabah saatlerinden itibaren Tire’de Bekleme Mevkii’nde bulunan depoda buğday alımına başlayan TMO, içlerinden numuneler alıp, ölçümleri yaptıktan sonra traktörlerle gelen buğdayları depoda teslim almaya başladı.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı buğday üreticilerine, TMO’ya yaptıkları satışlar için ton başına 1.000 TL ilave hububat üretim desteği verilecek.

GEREKLİ KOŞULLAR

Buğdayını gerekli belgeleri hazırlamadan getiren üreticiler ise sorun yaşadı. İnternet üzerinden alınan randevuda verilen protokol numarası, kimlik fotokopisi ve mal sahibinin kendisinin de depoya gelmesi gerekiyor. Buğday teslim edecek üreticinin TMO Ofis Banka hesabının da bulunması gerekiyor.

TMO’DAN RANDEVU UYARISI

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), hububat alım randevularıyla ilgili olarak üreticileri bilgilendirdi. Son günlerde sosyal medya ve internet sitelerinde TMO Hububat Alım Randevusunun ücret karşılığında verilmek istendiği tespit edildi. Ancak TMO, söz konusu hesapların ve sitelerin sahte olduğunu, üreticileri dolandırma amacı taşıdığını belirtti.

TMO tarafından yapılan açıklamada, kurum adını kullanan kötü niyetli sosyal medya hesaplarının ve internet sitelerinin tespit edilerek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) ihbar edildiği ve erişimlerinin kapatıldığı ifade edildi. TMO Hububat Alım Randevularının sadece resmi web sitesi olan http://randevu.tmo.gov.tr üzerinden ücretsiz olarak verildiği vurgulandı.

Üreticilerin dikkatli olması gerektiği vurgulanan açıklamada, hububat hasadının yoğunlaştığı günlerde TMO adını kullanarak randevu vermek isteyen ve ücret talep eden sahte uygulama, web sitesi ve kişilere karşı önlem alınması gerektiği belirtildi. TMO resmi web sitesi dışındaki başvurulara itibar edilmemesi gerektiği kamuoyuna duyuruldu.

th6jnymukı

qwfğügk

20230710_104305

20230710_104228

Editör: Ercan Çelik