İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin desteğiyle Tire Belediyesi tarafından yapılan Cumhuriyet Meydanı ve dev Atatürk anıtının açılışı bugün törenle gerçekleştirildi. Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, şunları söyledi; “Bir Millet düşünün birliğini ve kardeşliğinin her zaman ayrılmaz olduğunu gösteren, kutsal vatan toprakları uğrunda canını ve her şeyini feda eden. Ve bir lider düşünün, aziz milletini zafere ve özgürlüğe kavuşturan, demokratik bir düzen içinde çağdaşlaştıran, medeni cihanda hak ettiği mevkiye çıkaran; Büyük Devlet Adamı, Askeri ve Siyasi Deha, Büyük Şef, Önder, Nefer, Baş Öğretmen...

Çocuk parkları yenileniyor Çocuk parkları yenileniyor

Bu büyük lider bize öyle bir emanet bıraktı ki emaneti olan Büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılındayız. Bizlere düşen bırakmış olduğu emanete layık olmak, yaşatmak ve müdafaa etmektir.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan minnet vefa borcumuz hep kalbimizde olmasına rağmen bu güzel meydanımızda, bu güzel anıtıyla şehrimizin de kalbinde yaşatmaktır. Bu vesileyle; Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, bu meydanı ve bu anıtı ilçemize kazandırmada emek ve desteklerini esirgemeyen İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sn. Tunç Soyer’e teşekkürlerimi sunuyorum. Saygıyla arz ederim.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuşmasında şu ifadelerde bulundu; “Bu güzel günde, Tire’de sizlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Tire’li hemşehrilerimizin talebi doğrultusunda yenilediğimiz bu güzel meydana Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün,  Tire’ye, Cumhuriyet Meydanına yakışacak bu heykelini kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. İstiklal mücadelesinde 3,5 yıl işgal altında kalmış bir şehrin insanları; biz İzmirliler, Cumhuriyetin değerini ve anlamını çok iyi biliyoruz. Yedi düvelle boğuşarak; 10 yıllık bir savaş ve yokluk döneminin ardından ülkesini canı pahasına savunan bu uğurda mücadele eden atalarımızı, Cumhuriyetimizin 100.yılında şükran ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyetin kuruluşu sadece bu topraklarda egemenliğin kayıtsız şartsız milletin elinde olduğunu tüm dünyaya göstermekle kalmadı. İstiklal mücadelesi sonucunda bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti, tüm mazlum ülkelere ilham kaynağı oldu. Etkisi kendi coğrafyasının çok ötesine ulaşan bu insanlık eserini, 100. Yılında anmamak mümkün değil. Elbette en büyük coşkuyla anacağız. Elbette onun heykellerini dikeceğiz. Elbette her fabrika bir kaledir diyen, Yurtta Sulh Cihanda Sulh diyen düsturlarının takipçisi olacağız. Çünkü biliyoruz ki unutursak yok oluruz. Unutmayacağız, unutturmayacağız, asla ve asla vazgeçmeyeceğiz. Bugün Filistin’de ve dünyanın başka yerlerinde mazlum milletlerin zor zamanlarında elini tutan, kimsesizlerin kimsesizi Cumhuriyettir. Bu yüzden Cumhuriyetimizin 100. Yaşını İzmir’ de gururla, onurla hatırlayacağız, anacağız. Cumhuriyetimizin kazanımlarını, değerlerini toplumu ayrıştırıcı şekilde tartışma konusu yapanlara şunu söyleyeceğiz : İyi ki İstiklal mücadelesinde, Anadolunun dört bir yanından gelip omuz omuza vatanını savunan on binler var. Gaziantep’ de, ŞanlıUrfa’ da, Sakarya ovasında, İzmir’ de bedenini bu vatan için siper edenler var. Onlar  var ki dünyanın tüm mazlum halkları için umut var, Cumhuriyet var. Onlar var ki biz Cumhuriyetimizin 100. Yılını gururla, onurla kutlayabiliyoruz. Sevgili Tireliler, değerli İzmirliler bugün burada sadece Ata’mızın heykelinin açılışı için buluşmadık, Bu değerli heykel demokrasiye, hukukun üstünlüğü ve adalete, yurtta ve dünyada barışa olan sarsılmaz inancımızın ifadesidir. Bu heykel her İzmirlinin kalbinde Ata’mızın sonsuza dek var olacağı, onun bize bıraktığı en büyük mirası Cumhuriyet’in ilelebet yaşayacağının anıtıdır. İzmirli heykel sanatçısı Mustafa Toygar’a bu güzel eseri kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum. Tire’ li hemşehrilerimiz istedi, Tire Belediye Başkanımız aracı oldu ve birlikte yaptık. Tire’mizin yüzü olan bu meydanı yeniledik ve bu değerli eseri kazandırdık. Büyük Ata’mıza ve Türkiye Cumhuriyetinin 100. yaşına armağan olsun. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.”

WhatsApp Görsel 2023-10-27 saat 13.43.32_8488f3c5

WhatsApp Görsel 2023-10-27 saat 13.43.32_649aa760

WhatsApp Görsel 2023-10-27 saat 13.43.29_3369d568

Editör: Ercan Çelik