‘Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’nin oylandığı, 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandum Seçimi sona erdi fakat yankıları sürüyor. Pazar günü yapılan ve çekişmeli geçen referandumu % 51.4 oranını yakalayan ‘evet’ diyen kesim kazandı. 
Türk siyasi ve yönetim tarihi için çok önemli bir adım olan bu seçimler, sonucun ‘evet’ çıkması ile önemli değişikliklerin yapılması anlamına gelmekte. İlimiz İzmir’de ve ilçemiz Tire’de, ülke genelinin aksine, ‘hayır’ tercihinin önde çıkması dikkat çekti. 
Tire’de ‘hayır’ oylarının % 63 oranında çıkmasının memnuniyet verici bulduğunu belirten, Tire CHP İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, 16 Nisan Referandumu sonuçlarını değerlendirdi. ‘Hayır’ cephesinin lokomotifi Cumhuriyet Halk Partisi’nin Tire’deki seçim çalışmaları ve çıkan sonuçları analiz eden Şenoyar şunları söyledi.


“REFERANDUM KARARI ALINMASI İLE TÜRKİYE DEĞİŞİK BİR ATMOSFERE GİRDİ”
“Öncelikle referandum ile ilgili olarak şunu söyleyeyim. Ocak ayı başında hükümet tarafından alınan referandum kararı ile Türkiye değişik bir atmosfere girdi. Bu atmosfer % 50’yi hatta % 60’ı – 70’ı rahatsız eden bir atmosferdi. Ocak ayının 15’inden sonra bu görüşü hayata geçirme çalışmaları hızlandı. Şubat ayında ise Meclis’te yapılan görüşmeleri yapıldı ve oylandı. Bu oylamalarda Türk milletini şaşırtan gelişme yaşandı. Daha önce Başkanlık sistemini ısrarla karşı çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, herkesi şaşırtarak bu konuda AKP’ye destek vermeye başladı.” 

“SAHAYA İLK ÇIKAN TEŞKİLATIZ”
“Bu süreçler devam ederken, referandum görüşmeleri yapılırken biz 2 Şubat’ta sahaya çıktık. Elimizde ‘hayır’ broşürler ile Tire sokaklarına çıktığımızda, vatandaşların referandum hakkında, neyin oylanacağı hakkında en ufak bir bilgisinin olmadığını fark ettik. Tamam Meclis’te bir kıyamet kopuyordu ama halk bunun ayrıntılarını bilmiyordu.” 

“BU SEÇİMİ PARTİLER ÜSTÜ GÖRDÜK”
“Hızlı işleyen sürecin ardından yine hızlı şekilde milletin önünde getirilecek ve sonrasında oylanacak olan değişikliklerin halk tarafından parti gözlüğü ve kimliği içerisinde algılanacağını ve ona göre oylanacağının bilincindeydik.
Böyle bir algının oluşmaması için, bunun partiler üstü bir karar olduğunu göstermek adına parti yönetimi olarak kadın kollarımız, gençlik kollarımız sahaya çıktık broşürlerimizi dağıtarak halkla konuşarak bunun tek adam rejimi olacağını, diktatörlüğe yönelteceğini anlattık. Buna karşı olunması gerektiğini, ‘hayır’ denilmesi gerektiğini söyledik. İddia ediyorum İzmir’de bu çalışmaları ilk başlatan parti teşkilatı da olduk.” 

GİDİP, AÇIKLAYICI ŞEKİLDE KONUŞTUĞUMUZ KÖYLERDEN İYİ SONUÇ ÇIKTI

“Biz sokakta vatandaşlara değişikliği yapılan maddeleri iyice okumalarını ve onunla ilgili karar verirken bilinçli şekilde karar vermelerini istedik. Bu şekilde konuştuğumuz, görüştüğümüz maddeleri ve yapılmak istenen değişiklikleri anlattık. Sonuç olarak da bunu anlattığımız tüm köylerden ve mahallelerden ‘hayır’ oyu fazla çıktı.” 

“% 99 AYNI GÖRÜŞTE OLSA DA % 1’İN DE YAŞAM HAKKI VAR”
“İnsanlar, yaptığımız açıklamaları doğru ve mantıklı buldu. Çoğunluğun kararı ne olursan olsun, onun dışında kalan kesimlerinde yaşama hakkı bulunduğunu belirttik. Yüz birimden 99’u aynı görüşte diye, dışarıda kalan 1 birimin yaşama hakkı olamaz denilmemeli. Sonuçta herkesi Allah yarattı diyorsak, bunu şekliyle görmemiz lazım.” 

“SEÇİM SÜRECİNDE HİÇBİR MADDİ DESTEK ALMADIK”
“Referandum sürecinde bizi yoran hiç bir şey olmadı. Parti bu süreçte hiçbir harcama yapmadan seçim süreci geçirdi. Bu süreçte teşkilat olarak tüm masrafları biz kendimiz üstlendik. Bundan da şikayetçi değiliz. Ben ve arkadaşlarım bu süreçte kimseyi ötekileştirmeden, ayırmadan, uzak durmadan herkese gittik, onlara anlattık. Çünkü bu bizim için bir vatan meselesiydi.” 

“GÖREVLENDİRDİĞİMİZ TÜM ARKADAŞLARIMIZ GÖREVİNİ EKSİKSİZ YAPTI”
“Tabi ki İl Örgütümüz de bu süreçte bize destek verdi. İl Örgütünden isimler, yaptığımız bazı köy çalışmalarında yer aldı. Referandum sürecinde görev verdiğimiz 200 sandık görevlisinin hepsi 16 Nisan günü görevinin başındaydı. Şehir içindeki 22 okulun genel sorumluları ile bilişim sorumluları tam olarak görevinin başındaydı.”

“GİTTİĞİMİZ HER KÖYDE SEVGİYLE KARŞILANDIK” 
“Armutlu ve Topalak haricinde bütün köylere gittik. Halkla görüştük konuştuk. Gittiğimiz her köyde ilgiyle, sevgiyle karşılandık. Bunun karşılığında da zayıf olduğumuz birçok köyden çok iyi ‘hayır’ oyu çıkardık. Bu köylere öncesindeki süreçte CHP olarak hizmette yaptık. Dallık köyüne, Çeriközü köyüne daha önce yapılmayan hizmetleri yaptık.” 

ŞENOYAR’DAN HAYIR İÇİN ÇALIŞAN DİĞER BİLEŞENLERE TEŞEKKÜR
“Bizim dışımızda köylere ‘hayır’ çalışması için gidenler arasında ‘Demokrasi Evi’ organizasyonu ve MHP’nin eski İlçe Başkanı Atakan Duran’da vardı. Atakan Duran, bazı köylere gitti. Onlar da vardı ‘hayır’ için ciddi çalışmalar yaptı. Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin de çalışmaları oldu. Ama bizde para yoktu, devlet gücü yoktu, olanaklar yoktu. Bizde emek vardı, samimiyet vardı, yürek vardı. Çalışmalarımız bu şekilde yürüdü.”

“KARŞIYAKA’DA % 80 ALMAK DEĞİL; SOMAK’TA AKMESCİT’TE OYUNU KATLAMAK BAŞARIDIR”
“Aldığımız sonuçlar gelirsek. Bugüne kadar CHP’nin oy almadığı köylerden yüksek oy aldık. Bakınız, bir Somak’a, bakınız bir Akmescit’e, bakınız bir Çeriközü’ne. Bu köylerde ‘evet’ birinci çıkmış olabilir ama CHP’nin oyları % 100 arttı. Karşıyaka gibi CHP’nin oylarının % 80 civarında olduğu bir yerde % 85 ‘Hayır’ çıkması başarı sayılmaz. Zaten bu potansiyel var. Fakat bizim gibi CHP’ye uzak dağ köylerinde oyunuzun % 100 fazlasını ‘hayır’ çıkarmak başarıdır.”

“TİRE’DEN ÇIKAN SONUÇ MEMNUN EDİCİDİR”
“Biz 16 Nisan öncesinde CHP için değil, Türkiye için çalıştık. Çünkü; AKP, MHP, BBP, Barzani ‘evet’e çalıştı. AKP’liler bu süreçte kendi belediyelerinin kaynaklarını kullandı ama biz Tire’de Tire Belediyesinin kaynaklarını kesinlikle kullanmadık. Tire’de aldığımız sonuç çok başarılı bir sonuçtu. Tire’de % 64 ‘hayır’ oranı iyi seviyedir.” 

“YSK GÜVENİNİ YİTİRMİŞTİR”
“Fakat yurt genelindeki sonuçlarla ilgili ortaya çıkan şaibeli durumlar hakkında Yüksek Seçim Kurulu’na  tepkiliyiz ve kınıyoruz. Dereyi geçerken at değiştirilmeyeceği gibi, seçim anında var olan kuralları değiştirip, açıklananları yok saymak kabul edilemez. Mühürde ‘tercih’ yazılması gerekirken bazı mühürlerde ‘evet’ yazılı olması kabul edilemez. Kullanılan oyların sayısı ile ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının toplamı birbirini tutmuyor. Artık Yüksek Seçim Kurulu güvenini kaybetmiştir.” 

“TİRE’DE ŞAİBELİ BİR DURUM YOK”
“Tire’deki okul ve bilişim sorumlularım işlerini dört dörtlük yaptı. Biz okey vermeden belgeleri imzalamadı bile. Bu yüzden Tire’de hiçbir şaibe yoktur. Biz bu anlamda Tire’de hiçbir itiraz etmedik. Tire’den çıkan sonuçtan memnunum. Aslında Türkiye’de de bence % 60 ‘hayır’, % 40 ‘evet’ vardı ama bu bir şekilde sandığa yansımadı.” 
 

Editör: Haber Merkezi