Tire’ye bağlı Sarılar Köyü kırsalında ÇED süreci başlatılan jeotermal kaynak arama çalışmalarına tepkiler sürüyor. Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu’nun ardından, bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar’dan geldi. Önceki gün ekibiyle birlikte Sarılar Köyü’ne giden Hakan Şenoyar, burada incelemelerde bulundu. Jeotermal meselesinin siyaset üstü bir mesele olduğunu hatırlatan Şenoyar, halkın doğru bilgilendirilmesi konusunda tüm siyasetçileri şeffaf olmaya davet etti.

ÖNCELİK HALKIN DOĞRU BİLGİLENDİRİLMESİDİR

CHP’li Başkan Hakan Şenoyar, jeotermal projesinin hem üreticiyi hem de üretimi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bu gibi önemli konularda halkın doğru bilgilendirilmesi gerektiğini savunan Şenoyar, HaberTire Gazetesi’ne birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. CHP Tire İlçe Başkanlığı olarak bu konuya müdahil olduklarını belirten Şenoyar, açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü;

“Son günlerde ilçe gündeminde jeotermal ve dolomit madeni gibi konular var. Daha önce Başköy’de jeotermal ile ilgili bir proje ortaya atılmıştı. Tabii ki şirketler orada bölge halkının haklı direnişiyle karşılaşmıştı. Elbette Türkiye’nin bir takım ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Burada öncelikli olan halkın bilgilendirilmesi. Bu proje buraya ne katacak, buraya nasıl zararları olacak. Bizler CHP İlçe Başkanlığı olarak bu konuya dahil oluyoruz. Sonuna kadar da sürecin takipçisi olacağız.

Buradaki konu aslında siyaset üstü bir konudur. O yüzden tüm siyasetçilerin insanlara yalan söylemeden şeffaf bir şekilde bu konuyu anlatması gerektiği inancındayız.

GETİRİSİNDEN ÇOK GÖTÜRÜSÜ VAR

Bu jeotermal projesinin bölge halkına bir getirisi yok. Aksine götürüsü çok fazla. Bir jeotermal santralinin içinden çıkan sülfür gazı rüzgarın da etkisiyle 20 ila 50 kilometre uzaklıktaki tüm bölgenin bitki örtüsüne, toprağına ve içme sularına olumsuz etkilemektedir. Özetle bir jeotermalden çıkarılacak elektriğin vatandaşa maliyetinden ziyade vatandaşın tarım ve hayvancılıktan elde ettiği mevcut kazançlarından kayıpları olacaktır.

GERMENCİK ÖRNEĞİ ORTADA

Aydın’ın Germencik İlçesi’nde yapılan jeotermal tesislerin bölgeye verdiği zararın resimleri önümüzde. Oradaki insanların ne kadar mağdur olduğu ortada.  Bölgedeki topraklar ekilemez, ağaçlar canlı tutulamaz hale gelecek. Bizler tabii ki her zaman doğruları söylemek zorundayız. Bir yerde bir çalışma yapılıyorsa o bölgenin insanının bundan haberdar edilmesi lazım.

BU BÖLGEDE JEOTERMALE KARŞIYIZ

Bizler bölge insanımızın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Burada siyasi görüş hiçbir şekilde önemli değildir. Biz o bölgede yaşayan insanlarımızın istedikleri gibi tarım yapabilmelerini istiyoruz. Biz, jeotermale karşıyız. Çeşitli kavram kargaşalarıyla toplumu yormaya hiç gerek yok. Bizler temiz bir coğrafya istiyoruz. Doğamızın, ağaçlarımızın korunmasını istiyoruz. İçme sularımızın kirlenmemesini istiyoruz. Başka bir amacımız yok.  Bizler bölge halkının yanındayız. Onları desteklemeye devam edeceğiz.

Editör: Haber Merkezi