İhalesi tamamlanan AVM projesi ile ilgili yeni bir basın açıklaması yapan Nihat Koç, Alsancak Limanı’nda yapılacak AVM’nin yürütmesinin durdurulmasını örnek göstererek, Tayfur Çiçek’i tekrar uyardı.

 

Ercan ÇELİK


HABER VİDEOSU ALT KISIMDA

Yıkılan eski perakendeci hainin yerine yapılacak AVM ile ilgili ihale geçtiğimiz ay yapılmış, söz konusu alanın AVM yerine meydan olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan çevreler, hem ihaleye hem de AVM projesine tepki göstermişlerdi.  Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Aday Adayı Nihat Koç, geçtiğimi cumartesi günü Otel Tirem’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilere, AVM konusuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

LİMANA YAPILACAK AVM’DEN ÖRNEK VERDİ

Tire’de yapılacak AVM ile ilgili ihalenin gerçekleştiğini fakat henüz bir sözleşmenin yapılmadığını söyleyen Koç, “                Aldığımız bilgiye göre AVM’nin ihalesi yapılmasına karşın henüz mukavelesi yapılmamış. Bunu sevinçle karşılıyoruz. Çünkü bu süreç içinde son derece önemli ve ders niteliğinde bir karar çıktı. Olay şu. Özelleştirme dairesi İzmir Alsancak Liman düzenlemesi yaparken içine bir de AVM koydu.  İzmir başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere meslek odaları AVM’ye karşı çıktılar ve mahkemeye başvurdular. Danıştay 6. Dairesi bu konuda yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesine herkesin dikkatini çekmek istiyorum. Alsancak Limanı’na yapılacak olan AVM, İzmir esnafı ile özellikle Alsancak ve Kemeraltı’ndaki mağazaların olumsuz etkileneceği, Alsancak ve çevresindeki alanın, trafiği içinden çıkılmaz hal alacağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verildi.” dedi.  Nihat Koç, Alsancak Limanı’na yapılmak istenen AVM’nin, Alsancak ve Kemeraltı esnafına zarar vereceği için yargıya taşındığını ve yargının seyrine göre yürütmeyi durdurma kararından sonra muhtemelen iptal edileceğini söyledi.

 

KOCAOĞLU: “BU UYGUN DEĞİL”

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in, Tire’nin çeşitli yerlerine Aziz Kocaoğlu ile birlikte fotoğraflarının olduğu pankartlar astırdığını söyleyen CHP’li aday adayı Koç, Tayfur Çiçek’in Aziz Kocaoğlu ile beraberlik içinde çalıştıkları yönünde mesajlar verdiğini fakat AVM konusunda Aziz Kocaoğlu’nun düşüncelerini uygulamadığını iddia etti. Koç, “Bundan bir süre önce CHP Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Güngör, Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Okuroğlu Sayın Kocaoğlu  ziyaretlerinde  ’Sayın başkanım Tire’de merkezde 15 milyonluk bir AVM ihalesi 15 dakikada  yapıldı bunu nasıl karşılıyorsunuz?’ dediğinde Sayın Kocaoğlu ‘Bilgim yok. Bana kimse bilgi vermedi. Bu uygun değil.’ demiştir.  Tayfur Bey de  Sayın Kocaoğlu’nun resimleri ile yan yana pankartlar asarak birlik beraberlik içinde çalışma mesajı veriyor.  Ancak bu işler pankart asmakla olmaz. Siz değer verdiğiniz kişinin düşüncelerini uygulamalısınız ki değer verdiğiniz anlaşılsın. Yoksa pankartını astığınız kişinin düşüncelerine uygun davranmazsanız kimseyi inandıramazsınız.” Şeklinde konuştu.  Yeni büyükşehir yasasına göre, Büyükşehir Belediye Başkanını ‘Başbakan’ ilçe belediye başkanlarını da ‘bakanlar kuruluna’ benzeten Koç, Büyükşehirlerin ve ilçe belediyelerinin uyum içinde çalışmaları gerektiğini savundu.

 

ÇEVRE YOLU İMARA AÇILIYOR İDDİASI

Başkan Tayfur Çiçek’in yeni yapılacak AVM ile ilgili “Şehrin Tutunma Noktası”, “Tire’nin aşağıya kaymasını engelleyecek” söylemlerine de yorum getiren Nihat Koç, “Tayfur Bey ısrarla şehrin aşağıya kaymasını önleyeceğim diyor. Ama şehri aşağıya doğru gelişecek şekilde kararlar alıyor. Hastane aşağıda, eğlence, dinlence, spor alanları, gezi alanı ve göleti aşağıya yaparsanız şehrin aşağıya kaymasını değil engellemek; teşvik etmiş olursunuz. Bu yetmiyormuş gibi Tayfur Bey şimdi de çevre yolunun kuzeyini imara açma çalışmaları yapıyor. Bu kararlar hep şehrin aşağı kaymasını sağlayan çalışmalardır. Bu şehrin aşağı kaymasını istemiyorsanız imarın yönünü yukarıya güneye çevirmelisiniz. Güneyde Güme Dağı eteklerinde canlılık yaratma yoluna gitmelisiniz.  Eski Hal binası alanını daha da büyüterek meydan yapmalısınız. Bunun için ulusal bir yarışma ile işe başlamalısınız. Burası şehrin akciğeridir, şehrin nefes alma alanıdır. Meydan etrafı yeşillendirilmeli, kenarlarda küçük küçük el sanatları olmalı. Sanat aktivitelerinin yapıldığı mekânlar olmalı insanların dinlenirken kahve, çay içecekleri mekânlar olmalı etrafındaki binalar giydirilerek içinde bulunduğu tarihi ve kültürel yaşamı yansıtır hale getirilmelidir. Bu proje ciddi bir projedir ciddi mesleki çalışma gerektirir. Öyle bir çekim merkezi haline getirilmeli ki her hafta sonu en uzak yöreden Tireliler buraya gelerek birbirleri ile hasret gidermeli  “Ben bu şehri seviyorum arkadaş” diyebilmelidir. Güzel Tiremiz bu meydanıyla anılır kent haline gelmelidir.” şeklinde konuştu.

 

“BİZ KİMSENİN HİMAYESİ ALTINA GİRECEK BİRİ DEĞİLİZ”

Söz konusu alanın meydan yapılması ile ilgili düşüncelerinin, Tayfur Çiçek’in söylediğinin aksine, yeni olmadığını, 1999 yılından bu yana bu konuda mücadele verdiğini belirten Koç, 2000 yılında Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e, kendi el yazısıyla yazdığı mektubu basın mensuplarına gösterdi. Koç, “Tayfur Çiçek’in ilk döneminde, buranın alan yapılmasıyla ilgili düşüncelerimi, meydanın krokisini içeren çizimlerle birlikte kendisine mektupla ilettim. Biz kimsenin himayesi altına girecek biri değiliz. Ben bunu bugün dile getirmedim. Bu mektubu 2000 yılında yazdım.” dedi.

 

 

“BU PROJEDEN VAZGEÇMELİDİR”

Basın açıklamasının sonunda, Başkan Tayfur Çiçek’i son kez uyardığını vurgulayarak, “Bugün Türkiye AVM’yi tartışırken şehirler meydan yapma yarışında adeta. Hal böyleyken Tayfur Bey’in inadını anlamak çok zor. Buradan son kez uyarıyorum. Henüz imzalanmamışken Sayın Başkan bu projeden vazgeçmelidir, aksi halde konu yargıya taşınacaktır.” Dedi.


HABER VİDEOSU

Editör: Haber Merkezi