Tire’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan incirde hasat sürerken, küresel ısınmanın etkileri de kendini belli etmeye başladı. Hava sıcaklıklarının 45 dereceleri aşması taze sürgünleri kuruturken ürünlerde yüzde 40’lara varan kayıpların yaşanmasına sebep oldu.  Üreticiler, incir işinin zorluğuna bir de verim kaybı eklenince işlerinin zor olduğunu söyledi. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığını söyleyen üreticiler, bu yıl 35 TL’nin altında incir satmak istemediklerini söyledi. Küresel ısınmaya bağlı verim kaybı hesapları sürerken Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu’ndan önemli açıklamalar geldi. Bu yıl kuru incirin her zamankinden daha kıymetli olacağını söyleyen İbişoğlu, üreticilere ürünleri erken satmamaları konusunda uyardı. İbişoğlu, yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

“Öncelikle mevsim başında her yıl yaptığımız gibi böyle bir haber yapmanız incir üreticimiz için çok önemli. Bulunduğumuz yer Tire’nin Yemişler Köyü.  Tabii ki bu yıl incir sıkıntılı başladı. Kürsel ısınmanın etkisiyle yaz döneminde sıcaklıklar 45 – 50 derecelere dayandı. Kışın da her ağaç soğuklama ihtiyacını alamadı ve incirler erken sürgün verdi. Bundan dolayı taze sürgünler bu sıcakların etkisiyle kuruma yaptı. Aşırı sıcaklardan dolayı incir ağaçları strese girdi ve stresten kaynaklı bir çok yerdeki ağaçların yaprakları döküldü taze sürgünler kurudu. Buna bağlı olarak da incir veriminde ciddi bir düşüş meydana geldi. Yapılan rekolte tahminlerine göre bu yıl ilçemizdeki incir üretiminde yaklaşık yüzde 40 civarında düşüş olacağını düşünüyoruz. Bunların tek sebebi iklim şartları. Bizler her yıl söylediğimizi yeniden söylemek istiyoruz. Bu yıl İncir her yıl olduğundan daha kıymetli olacak. Bu sebeple üreticilerimiz incirlerine sahip çıksın. Üreticilerimiz çok sıkışırsa ihtiyacı kadar satsın geri kalanını deposuna koysun. Çünkü dünyadaki kuru incir üretimi çok fazla değil.

İlçemizde de 10 BİN TON civarında kuru incir üretiliyor. Bu yıl bu rakamların yüzde 40 azaldığını düşünürsek incirin değeri ileriki günlerde daha da artacak. Henüz piyasa daha oturmuş değil. Piyasada alış satış fiyatları tam belli değil. Tariş’in açıkladığı bir fiyat var. Şu anda bu fiyatlar üzerinden alım satım yapılıyor ama esas fiyatların oturması 15-20 günü bulacak. Bu dönemden sonra da incir fiyatının rekolteden kaynaklı çok daha iyi olacağını düşünüyoruz.”

Editör: Haber Merkezi