Tire Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikası Üyeleri’nin ortaklaşa düzenlediği eylemde Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etmek için halk sokaklara döküldü. 

Ergün ÇELİK


HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Aralarında çok sayıda öğrencinin de bulunduğu kalabalık grup, öğretmen evi önünden hareket ederek sloganlar eşliğinde Ak Parti İlçe binası önüne geldi.  Ak Parti İlçe binasına siyah çelenk ve kömür parçacıkları bırakan sendika üyeleri burada basın açıklaması yapmak istedi. Basın açıklamasından önce polislerle kısa süreli arbede yaşayan sendika üyeleri yaptıkları açıklamadan sonra Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.



CUMHURİYET MEYDANI’NDA SESSİZ ÇIĞLIK
Başlarına geçirdikleri baretler ve yüzlerine sürdükleri kömür karasıyla Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen kalabalık grup burada el ele vererek Cumhuriyet Meydanı etrafında bir zincir oluşturdu. 15 Dakika boyunca sessiz çığlık eylemi yapan kalabalık grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Tire Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikaları’nın ortak yaptığı basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi.



"Manisa’nın soma ilçesinde linyit kömürü üretimi yapan soma holdinge bağlı soma kömür Aş ait bir ocakta meydana gelen patlama sonucu ne yazık ki şimdiye kadar 282 işçi hayatını kaybetmiş. 100’ü aşkın işçi yaralanmıştır. Somada meydana gelen bu patlama bir kaza değil, yeterli iş önlemi alınmadığı için göz göre göre gelen bir işçi katliamıdır. 

Maden işçiliği dünyanın en zor ve en riskli mesleklerindendir. Merkezinde insanın olmadığı, temel belirleyicinin para olduğu düzenlerde insan yaşamının hiçbir önemi yoktur. Ucuz ve kaçak iş gücü, daha çok para kazanma hırsı, özelleştirme, taşeronlaştırma, emeğin sömürülmesi, denetimsizlik daha fazla üretim yapmak için işçilerin zorlanması bu katliamın başlıca nedenleridir.

Soma madenlerinde çalışan işçiler çalışma ortamlarının güvensizliği ve çalışma koşullarının çok kötü olması hakkında uzun süredir çığlıklarını duyurmaya çalışıyorlardı.
29 Nisanda 3 muhalefet partisi somadaki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge vermiş ancak söz konusu önerge AKP tarafından ret edilmiştir. Hatta AKP milletvekili ŞAMİL TAYYAR “böyle eften püften önergelerle meclisi meşgul etmeyin bizim çok daha önemli işlerimiz var” demiştir. İnsan hayatı eften püften değildir. Hiçbir iş, insan canından daha değerli olamaz. Bu çığlığı duymanız için illaki yüzlerce işçinin ölmesi mi gerekirdi.

ILO’nun madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili 176 sayılı sözleşmesini Emek örgütlerinin tüm girişimlerine karşın Türkiye bu sözleşmeyi imzalamıyor. ILO 176’nın neden imzalanmadığı sorusu, soru önergeleri ve meclis kürsü konuşmalarında birçok defa AKP’nin önüne geldi. En son 11 Ocak 2012 de CHP Bartın Milletvekili Rıza YALÇINKAYA ‘da aynı soruyu yöneltmiş çalışma bakanı Faruk ÇELİK şu cevabı vermişti. “ Bizdeki yasalar ILO yasalarından daha kapsamlı ve etkilidir demiştir. Bu yasalar o kadar etkili ki! Bu yasalarla Hala işçi katliamlarına devam ediliyor.

Maden işçileri her yıl bir avuç kömür için bir ömür verirken yaşanan katliamları kader ya da takdiri ilahi olarak açıklayıp, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarında ısrarcı olmak yeni iş katliamlarına davetiye çıkarıyor. Yaşanan bu katliamların baş sorumlusu 12 yıldır bu ilkeye ne yazık ki yönetemeyen kendi ve yandaşlarının çıkarlarını düşünen AKP iktidarıdır. 

Türkiye genel iş kazalarında Avrupa da birinci, dünyada 3. sıradadır. İlo verilerine göre Madenlerde yaşanan ölümlerde Dünyada birinci sıradadır. AKP iktidarı döneminde 800 bin iş kazası olmuş, bu kazalarda 13442 işçi yaşamını yitirmiştir. 
Eğitim emekçileri olarak Somada yaşanan işçi katliamında yaşamını yitiren maden emekçilerinin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor, göz göre göre yaşanan bu katliamın sorumlularının hesap vermelerini talep ediyoruz. "


HABER VİDEOSU:



Editör: Haber Merkezi