19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla ilk olarak İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında, daha sonra da Anadolu’da kurulan muhtarlık müessesesi 191 yıldır varlığını sürdürüyor.

“MUHTARLIK, SİYASALLAŞMAMIŞ TEK ÇÖZÜM MERKEZİDİR”

Tire’deki tüm muhtarlar adına Atatürk Mahallesi Muhtarı Ergün Çelik, beraberinde İbn-i Melek Mahallesi Muhtarı Erdal Keskin ve Yeni Mahalle Muhtarı Şevket Ülker, Atatürk anıtı önüne çelenk bıraktılar. Çelenk töreninde konuşma yapan Çelik, şu ifadelerde bulundu.
 “Muhtarlığın, yaklaşık 200 yıldır Merkezi ve Yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında, toplumsal barışın sağlandığı kurumlardan biri olduğu unutulmamalıdır.

Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti Mührü’nden alan muhtarlık kurumu siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi Muhtar, demokrasinin temel taşıdır.

Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekte, daha anlaşılır bir ifade ile Devletle vatandaş arasında bir köprü vazifesi görmektedir. İçinde bulunduğumuz şu günlerde

Tüm dünyayı etkisi altına alan, ülkemizde de vaka sayılarının hızla arttığı COVİD-19 salgınıyla mücadelede şüphesiz muhtarlar da büyük görevler üstlenmiştir.

Bu kapsamda ilçemizdeki 88 muhtarımız, Cumhurbaşkanlığımız tarafından gönderilen maske ve kolonyaların dağıtımlarını 2 gün gibi kısa bir süre içerisinde mahallelerindeki 60 yaş üstü vatandaşlara alnının akıyla dağıtmayı başarmıştır.

Muhtarlar, mevcut sorumluluklarının yanı sıra Kaymakamlığımız tarafından kurulan Vefa Destek Grubunda da yetkililere büyük kolaylıklar sağlamıştır ve sağlamaya devam etmektedir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu dönemlerde muhtarlar, kapı kapı dolaşıp vatandaşların dertlerini dinlemiş, ihtiyaçlarını karşılamıştır.

Karşıdan bakıldığında muhtarın çok fazla işi yok gibi görünse de, aslında Muhtarlık, vatandaşa hizmet etme noktasında en aktif müesseselerden biridir.”

Cumhuriyet Meydanı’ndaki programın ardından protokol ve muhtarlar Tire Öğretmevi’nde toplandılar.

Editör: Haber Merkezi