Ergün ÇELİK

 

Geçtiğimiz hafta bir anda Tire’nin gündem listesinde ilk sıraya oturan Toptancı Hali ile ilgili polemik sürüyor. Tire Toptancı Hali’nin kapatılması hususunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tire Ticaret Odası’nda görüş istemesiyle başlayan süreç, Milletvekili Kerem Ali Sürekli ve beraberindeki AK Parti Tire İlçe Teşkilatıyla birlikte hal esnafını ziyaretiyle devam etti. Bu süreci CHP Tire İlçe Örgütü’nün hal binasıyla ilgili açıklaması izledi. Tire Toptancı Hali ile ilgili olarak konuşan son isim ise Ak Parti Tire İlçe Başkanı Mehmet Çeltikcoğlu oldu. HaberTire Gazetesi’ne özel açıklama yapan Çeltikcoğlu, CHP ilçe Başkanı Hakan Şenoyar’a seslenerek, hal yasasını tekrar okumasını tavsiye etti.

 

Çeltikcoğlu açıklamasında şu ifadelerde bulundu;  “Çok sevdiğim kardeşim CHP’nin İlçe Başkanı Hakan Şenoyar Toptancı Hali’ni ziyaret etmiş. Biz de geçtiğimiz hafta aynı yeri Milletvekilimiz Kerem Ali Sürekli ile birlikte ziyaret etmiştik. Geçtiğimiz yıllarda Toptancı Hallerini düzenleyen ve içerisinde belirli tanımların bulunduğu bir kanun meclisimizden çıkmıştı. Tabii bu tanımlar, bu kanun çıktıktan sonra açılacak olan Toptancı Hallerini kapsamak üzere hazırlanmıştı. Mesela 30 işyeri sayısına kadar olanlar Küçük Toptancı Halleri, 150’ye kadar olanlar Orta Toptancı Halleri ve 250 üzeri işyeri olan haller de Büyük Toptancı Halleri olarak tanımlanıyordu. Bu kanunun içinde geçici maddeler de var. Orada “Mevcut toptancı halleri aynı şekliyle korunur” denilmiş. Kapatılır dememiş. Sağolsun CHP İlçe Başkanı Hakan Şenoyar bize ‘Herhalde kendilerinin çıkardıkları kanundan haberi yok’diye bilgi göndermiş ama ben de kendisine bir takım kanunu posta yoluyla göndereceğim. Okunması gereken yerleri de işaretledim. Sayın İlçe Başkanı Hakan Şenoyar’ın da bu kanunu tekrar gözden geçirip okumasını arzu ediyorum.

Toptancı Hali meselesi Ocak Ayı başında Ticaret Odası’na gelen bir yazı ile başladı. Yazıda Büyükşehir Belediyesi günlük 6 Bin Ton’un altında işlem hacmi olduğu ve verimsiz olduğu gerekçesiyie kapatılması noktasındaki görüşleri soruldu. Ticaret Odası Başkanlığımız da orada çalışan ve işyerleri bulunan arkadaşlarımızla toplantı yaptı. Daha sonra buranın işlem hacminin yüksek olduğu gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi’ne kapatılamaması konusunda bir görüş beyan etti. Fakat biz Ak Parti olarak bu konuya eğildiğimizde ağızlar bir anda değişti. Bir anda kapatılmak yerine yerinin değişmesi, taşınmasından bahsedilmeye başlandı. Ak Parti olarak bizim buna bir itirazımız olmadı. İnşallah Büyükşehir aracılığıyla daha modern bir Toptancı Hali’ne sahip oluruz. Ancak burada öncelikle Toptancı Halimizin kapatılmaması gerekiyor. Çünkü kapatıp yeni binayı yapsanız bile, yenisini açarken yeni kanunlara tabi tutulacaktır. Dolayısıyla burada bir sıkıntı yaşanabilir. O yüzden önce yeni binanın yapılıp, Toptancı Hali’nde görev yapan arkadaşlar taşındıktan sonra eski binanın gerek mezbaha olarak, gerekse İz-Su Şantiyesi olarak kullanılmasında bizim açımızdan hiçbir sakınca yoktur.  Sayın İlçe Başkanı Hakan Şenoyar’ın da konunun takipçisi olacağına inanıyorum.”

Editör: Haber Merkezi