Ergün ÇELİK


Yaptığı başarılı çalışmalar ve gerçekleştirdiği projelerle Dünya’da örnek model seçilen Tire Süt Kooperatifi, daha önce eşine rastlanmayan bir projeye daha imza attı. Kooperatifin gelecekteki yöneticilerini belirlemeyi hedefleyen ‘Genç Ortak ve Ortak Çocukları Projesi’ hayata geçirildi. Ata mesleğini sürdürmek isteyen 20 ile 40 yaş arası en az lise mezunu ortak ve ortak çocuklarını kapsayan projenin ilk toplantısı gerçekleştirildi. 6 ay sürecek olan eğitim programı sonunda geleceğin yönetici liderleri belirlenecek. Sonraki süreçte belirlenen isimler yine kooperatif bünyesinde yetiştirilerek gelecek yıllara hazırlanacak.

EN ÖNEMLİ PROJEMİZ

Projenin 29 yıllık yöneticilik hayatının en önemli projesi olduğunu söyleyen Başkan Eskiyörük, önceki gün programa katılan öğrencilerle bir araya geldi. İlk eğitim programında kendisini tanıtan ve hayat hikayesini anlatan Eskiyörük, kooperatifçiliğin tanımını ve işleyiş şeklini anlattı. Proje ile ilgili HaberTire’ye konuşan Eskiyörük, şu ifadelere yer verdi;

“Bu projeyi 29 yıllık yöneticilik hayatımda gerçekleştirdiğimiz en önemli projelerden biri olarak görüyorum. Sadece Tire Süt Kooperatifi olarak umarım Türkiye’de bu projenin öncülüğünü yapmış oluruz. Çünkü Türkiye’nin en önemli sorunu kurumsallaşamaması. Bu siyasi partilerde de böyle. Kurumlarda, kooperatiflerde bir kişi geliyor o kurumu kooperatifi yüceltiyor ama başkan değiştiğinde veya öldüğünde yerine gelen o kurumu batırıyor. Tire Süt Kooperatifi’nin gelecekte bu sorunları yaşamaması için 2 önemli unsur var. Birincisi kurumsallaşmak. Tire Süt Kooperatifi artık kurumsal çalışmalarıyla da örnek olmuş bir kooperatiftir. İkincisi geleceğin liderlerini yetiştirmek.

Gerçi lider yetişmez. Usta yetişir, müdür yetişir ama lider doğar. Onun ruhunda vardır o. Ama yine o liderin de mutlaka eğitilmesi gerekiyor. Biz şimdi ortaklarımızın çocuklarını. Baba mesleğini tercih etmiş. Hayvancılık yapan lise ve üniversite mezunu gençlerimizi 6 aylık eğitime tabi tutacağız. Bu eğitimin içinde üniversiteden hocalarımız var. Tarım İl Müdürümüz ile birlikte ilgili birilerin yetkilileri olacak. Tarım yazarları, kooperatifimizin ilgili müdürleri eğitim verecekler. En son gençlerimizin ilgisi bilgisi vizyonu dikkate alınarak gençlerimize puan verilecek. Gençlerimizin içinden yöneticiler seçeceğiz. Daha sonra bu gençlerimiz için ortaklarımızdan Genel Kurul’da bir dönem daha görev isteyeceğim ve bir dönem boyunca gençlerimizi yetiştireceğim. Daha sonra Tire Süt Kooperatifi’nin geleceğini teminat altına alarak tamamen görevimi noktalayacağım. Şu anda en büyük hedefim bu.

Ben Tire Süt Kooperatifi’ni çocuğum gibi görüyorum. Kooperatifimizi 200 kat büyüttük. Dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli seçildi. Bunu daha iyi noktalara taşıyabilecek gençleri yetiştirceğiz”

Editör: Haber Merkezi