Ercan ÇELİK

ABN Madencilik, komşu ilçe Ödemiş’te 2 yıl önce Jeotermal kuyusu açmak için izin istemişti. Ödemiş halkı tarafından yapılan protestolar sonucu geri çevrilen şirket, şimdi aynı ruhsatla Tire’ye bağlı Sarılar Köyü için ÇED süreci başlattı. Sarılar ile birlikte Eğridere, Yenişehir, Çobanköy, Saruhanlı, Kırtepe ve Osmancık köylerinin bazı bölümlerini kapsayan projeye bölge halkı karşı çıktı. Civardaki 7 köyün muhtarı bugün sabah saatlerinde Tire Kaymakamlığı’na gelerek Sarılar Köyü Muhtarı Hakkı Yılmaz ile birlikte dilekçe verdi. Muhtarlar jeotermal tesis kurulmasının bu köylerde tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

KENDİLERİNE BİLGİ VERİLMEDİ

ÇED süreciyle ilgili kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini söyleyen köyün muhtarları, yaptıkları ortak açıklamada yaşanan gelişmeleri basından öğrendiklerini ve köylerinde kesinlikle jeotermal tesis istemediklerini dile getirdi.

Jeotermal ile ilgili ÇED süreci başlatılmasının civardaki köy halkını son derece tedirgin ettiğini belirten Muhtarlar konuyla ilgili HaberTire Gazetesi’ne konuştu. ÇED başvurusunda belirtilen alanların birinci sınıf tarım arazisi olduğunu hatırlatan muhtarlar, yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi;

JEOTERMALİ BASINDAN ÖĞRENDİK

Bu güne kadar bu konuyla ilgili köylerimize gelip giden, bizleri bilgilendiren olmadı. Bölgede jeotermal kuyusu açılmasıyla ilgili ÇED süreci başlatıldığını basından öğrendik. Zaten köylerimizde tarım durma noktasına geldi. Üzerine bir de jeotermal gelirse ne yaparız bilmiyoruz.

GEREKİRSE DİRENİRİZ

Bugün muhtarlar olarak bir araya gelip Tire Kaymakamlığı’na dilekçe verdik. Dilekçemizde jeotermal projesinin buradaki verimli araziler üzerine kurulmaması gerektiğini belirttik. Bu gibi projeler için daha verimsiz alanlar tespit edilmeli. Bu süreçte istediğimiz sonucu elde edemezsek köylülerimizle birlikte tarlalarımızı, mahsullerimizi ve emeklerimizi korumak için elimizden gelen direnişi göstereceğiz.  

Editör: Haber Merkezi