Ercan ÇELİK

Yaklaşık 2 ay önce Tire’ye bağlı Büyükkale ve Küçükkale Köyleri’ni de kapsayan Kartal Dağı’nda özel bir madencilik firması tarafından geçici maden arama izni alındığı ortaya çıkmıştı. Gelişmenin ardından harekete geçen bölge halkı, bu bölgede yapılacak herhangi bir madencilik faaliyetinin tarım ve hayvancılığa zarar vereceği gerekçesiyle imza toplamaya başlamıştı. Kısa süre içerisinde civar köylerden toplamda 601 imza toplandı. Toplanan imzalar bugün itiraz dilekçesi eşliğinde Tire Kaymakamlığı’na teslim edildi.

Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Övül, Tire Belediyesi Meclis Üyesi Yalçın Kaya ve Büyükkale Köyü Muhtarı Necdet Küçük bugün sabah saatlerinde Tire Kaymakamlığı’na giderek itiraz dilekçesini ve imzaları teslim ettiler.

Heyet tarafından, Kaymakamlık Makamı’na sunulan itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi;

“İzmir Tire İlçesi’ne bağlı köylerimizde ikamet eden, geçimini çiftçilik, tarım, hayvancılık ve arıcılık ile sürdüren ayrıca köyümüzde mülkleri bulunan ve ek sayfalarda adı soyadı yazılı köy sakinlerimizin;

Köyümüz sınırları içindeki ormanlık alanlarda veya mera kapsamındaki arazilerimizde, zeytinlik ya da tarım alanlarımızın yakınında, tarım topraklarımızı etkileyecek, geçim şartlarımızı güçleştirecek, yaşam kalitemizi bozacak, hava ve temiz su kaynaklarımızı kirletecek her türlü maden arama sahası ve madencilik faaliyetleri, mermer ocağı, taş ocağı ve benzeri insan ve çevre sağlığını etkileyecek toplumsal menfaat sağlamayan diğer tesislerin de bölgemizde veya yaşam alanlarımızın yakınlarında kurulmasına, ön araştırma da dahil olmak üzere, işletme ve işyeri açma, ruhsatlandırma faaliyetlerine karşı olduğumuzu beyan eden imza listelerimiz ek dosyada bilgilerinize sunulmuştur.

İş bu yazımızın ekleriyle birlikte ilgili makamlara ve karar verici merilere iletilme talebimiz olup, rızamız olmadan benzer faaliyetlerin yapılmasına izin verilmesi durumlarında ise Türkiye Cumhuriyeti yasalarından gelen her türlü mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızı ve ilgililer hakkında hukuk mücadelesi başlatacağımızı bilgilerinize sunar, gereğini arz ederiz.”

Editör: Haber Merkezi