Son yıllarda oldukça yaygın şekilde kullanılan elektrikli bisikletlerle ilgili yoğun bir bilgi kirliliği var. Pek çok kullanıcı, kullandığı aracın plaka, tescil ve ehliyet zorunluluğu olduğunun farkında değil. Herhangi bir denetime girdiğinde, büyük para cezaları ve yaptırımlarla karşılaşabiliyorlar.

Konuyla ilgili detaylı bilgilendirme yapan Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü, elektrikli bisiklet kullanıcılarını mağdur olmamaları için uyardı.

Ülkemizde son dönemlerde gerek maliyeti gerekse diğer araçlara oranla yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle çok fazla tercih edilmeye başlanılan elektrikli bisiklet ve motosikletleri ilçemiz trafiğinde de sık sık görmeye başladık. Ancak bu araçların kullanımı ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği olması sebebiyle, vatandaşlar elektrikli bisikletlere tescil yaptırıp yaptırmayacakları, ehliyet gerektirip gerektirmediği ve yaş sınırı nedir gibi soruların cevabını aramaktadır.

0,25 KW ALTI ELEKTRİKLİ BİSİKLETLER

0,25 kw altı elektrikli bisikletlere 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre plaka ve sürücü belgesi istenilmezken, bu araçlarda kask kullanımı zorunlu olup 15 yaşını doldurmamış kişilerin kullanması yasaktır.

0,25 KW- 4 KW ARASI ELEKTRİKLİ BİSİKLETLERE

PLAKA, KASK VE EHLİYET ŞART!!!

0,25 kw-4 kw arası elektrikli bisikletleri 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre plaka takılması zorunlu iken, bu araçları kullanan sürücülerde herhangi bir ehliyet sınıfı aranmaktadır. Yine bu araçlarda da kask kullanımı zorunludur. Trafikte bulunan birçok elektrikli bisikletin bu sınıfta olduğu düşünüldüğünde, vatandaşların bu aralıktaki elektrikli bisikletlerine plaka takılmasının zorunlu olduğunu bilmediği görülmektedir. Bu araçları kullanan sürücülerin herhangi bir ehliyeti olmaması durumunda ise sürücülere,  2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 36/3-a maddesi uyarınca 8.190 TL ceza uygulanmaktadır. Aynı şekilde bu araçların plakasının olmaması durumunda ise araçlar olası bir trafik denetiminde bağlanmakta ve otoparka çekilmektedir.

4 KW ÜSTÜ ELEKTRİKLİ BİSİKLETLERE  PLAKA, KASK VE A1  EHLİYET ŞART!!!

Polisten eş zamanlı operasyon: 107 gözaltı Polisten eş zamanlı operasyon: 107 gözaltı

Yine 4 kw üstü elektrikli bisikletlere ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre en az A1 sınıfı ehliyet gerekmektedir. A1 sınıfı ehliyeti olmadan bu elektrikli bisikleti kullanan sürücülere de yine 8.190 TL ceza uygulanmaktadır.

Editör: Haber Merkezi