4+4+4Eğitim Sen Tire Temsilcisi Eyüp Aksoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Ölçer’in ‘4+4+4 Eğitim sistemi’ hakkında yerel basına verdiği demeçte yanlışlar ve eksikler olduğunu iddia etti.

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Aksoy, sadece ilçemizde değil, ülke çapında bu sisteme hazır olunmadığını ifade ederek, önümüzdeki eğitim döneminde büyük sıkıntıların yaşanacağını, özellikle ilkokula yeni başlayacak olan 5 yaşındaki çocukları ve ailelerini zorlu ve belirsiz bir sürecin beklediğini iddia etti.

Yaz tatili sonrasında eğitim sektöründe herkesi terletecek bir döneme girilecek. Yeni eğitim döneminde, yepyeni bir eğitim sistemi, ani ve ivedi bir kararla yürürlüğe sokulacak. Yeni eğitim sistemi olan ve halk arasında ‘4+4+4’ olarak bilinen kesintili 12 yıl mecburi eğitim sistemi, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde uygulanacak. Yasalaşma sürecinde, hatta aylar öncesinden ateşli tartışmalara ve eylemlere konu olan; savunanı olduğu kadar, reddedenin de çokça olduğu yeni eğitim sistemine başından beri karşı çıkan ve bu yönde kamuoyu oluşturmak için defalarca eylem, basın açıklaması ve protesto gösterisi düzenleyen Eğitim Sen, ilçemizde de konuyla ilgili olarak birçok defalar eylem yaptı.

‘4+4+4’ Eğitim sisteminin yasalaşması sonrasında, sisteme karşı verdiği muhalif görüntüsünü terk etmeyen Eğitim Sen Tire Temsilciliği adına Eyüp Aksoy, basına açıklamalarda bulunarak, önümüzdeki sene bizleri sıkıntılı günlerin beklediğini iddia etti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Ölçer’in geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin yaptığı açıklamaları yanlı, yanlış bilgilerle dolu ve bir kısım bilgilerin de eksik olduğu iddialarında bulunan Eyüp Aksoy, konuya ilişkin sendika olarak düşüncelerini şöyle aktardı: “Eğitim ile hiç ilgisi olmayan milletvekillerinin önerisi ve çalışmaları ile hazırlanan bu yasa, hiçbir geçiş dönemi ve hazırlık süreci oluşturulmadan yürürlüğe sokuluyor. Konuyla ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Ali Ölçer’in önceki gün yerel basına yaptığı açıklamalarda yanlışlar ve eksikler vardı. Ana sınıfı eğitimi mecburi demiş, fakat ana sınıfı eğitimi yeni yasa ile mecburi olmaktan çıkarıldı. Okulları imam-hatipleştirmek  ve dinci bir gençlik için kolları sıvayan hükümet, bu uğurda hiçbir hazırlık yapmadan böyle bir sistemi hemen başlatmayı göze aldı. Yıllarca okul öncesi eğitimin önemine vurgu yapan Milli Eğitim Bakanlığı, bir anda okul öncesi eğitimden vazgeçmeye ve önemsemeye başladı.”

VELİLER ÇOCUKLARINI 5 YAŞINDA OKULA GÖNDERMESİN DİYORUZ

5 yaşını doldurmuş olsa bile, ailelerin çocuklarını ilk okula başlatmamalarını istediklerini ifade eden Aksoy, bunun için velilerin kullanabileceği dilekçe örneği hazırladıklarını belirtti. Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü:  “Çocukların okula 5 yaşında başlaması onların ruh sağlığına zarar verecektir. Bir çocuğun 5 yaşında anne ve babasının şefkatine ihtiyaç duyduğu bu dönemde okulda eğitim görmesinin pediatrik açıdan da sıkıntılı olduğunu söylemeliyiz. 7 yaşındaki çocuklarla 5 yaşındaki çocukların öğrenme ve kavrama oranı aynı değildir. Ailelerin 5 yaşındaki çocuklarını ilkokula başlatmamalarını öneriyoruz. Bunun cezası var diyenler için bir dilekçe örneği hazırladık. Hazırladığımız dilekçe örneğini alıp yetkililere sunmalılar ve çocuklarını bu yaşta okula göndermeyeceklerini belirtmeliler.”

“EĞİTİM SEN OLARAK ‘4+4+4’ SİSTEMİNİ DANIŞTAY’A GÖTÜRÜYORUZ”

Aksoy konunun takipçisi olduklarını da belirtti ve, “Eğitim Sen olarak ‘4+4+4’ eğitim sisteminin mevcut anayasa uygun olmadığını düşünüyoruz ve bu konuyu Danıştay’a götüreceğiz. Türkiye’de 8 bin 500 olan sabahçı-öğlenci şeklinde çifte eğitim veren okul sayısı 15 bine çıkacak. Ders saatleri artacak. Okula geliş ve çıkış saatleri çok erken ve çok geç saatler olacak. Birleştirilmiş sınıf sayısı artacak. Bunların hepsi öğrencilerin üstündeki yükü  arttıran, eğitimdeki kaliteyi azaltan hususlar olacak. Özellikle çalışan anne ve babalar için oldukça büyük sıkıntılar yaşanacak. Hazırlıksız bir şekilde girilen bu sürecin büyük sıkıntılara gebe olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi