Doğaya ve çevreye duyarlı Güneş enerji Sistemi projesinin, Türkiye’de ilk olarak yerel yönetimler tarafından kapsam dışı ihale modeliyle yapılacak Enerji Performansı Sözleşmesi’nin protokolü, İzmir Büyük Şehir Belediyesi ve Tire Belediyesi adına Başkanlar Tunç Soyer ve Salih Atakan Duran tarafından imzalandı.

Başkan Okuroğlu, mazbatayı aldı, göreve başladı Başkan Okuroğlu, mazbatayı aldı, göreve başladı

Alsancak Tarihi Hava Gazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi´nde gerçekleştirilen imza törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tanıtım Eğitim Etüt Dairesi Başkanlığı Uzman Yardımcısı Veysel Atasoy, İZENERJİ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Türkoğlu, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Törende söz alan Başkan Duran, projeyle ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:

 “Hayatımızın bir parçası, vazgeçilmezi olan enerjinin önemi; içinde bulunduğumuz tüketim çağında daha da iyi anlaşılmaktadır. Elektrik enerjisi ise mesken, sanayi, tarım, ulaşım, üretim, teknoloji alanındaki kullanımı derken artık otomobillerde de kullanım tercihi olarak enerjinin başında gelmektedir.

İhtiyacımız olan elektriği üretirken doğaya ve çevreye olan sorumluluklarımızı da gözardı etmememiz gerekiyor. Dolayısıyla yeşil enerji üretimi tam olarak burada devreye giriyor. Yarınlarımız için yaşadığımız gezegeni daha yaşanabilir kılmak, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak, çevreye duyarlı olmak ve kaynaklarımızı daha da verimli kullanmak adına; yeşil enerji üretimini tercih etmemiz gerekiyor. Güneş Enerji Sistemi ise bu döngünün en başında geliyor.

Tiremizde bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk stadımızın çatısına kurulacak olan ‘’GES’’ ile şehr-i muazzam taht-ı kadim yeşil Tire’ye yakışan, yeşil enerjiyi şehrimize kavuşturmanın sevinci içerisindeyiz. Hiç bir maddi külfet altına girmeden kapsam dışı ihale modeliyle yapılacak olan protokol ile üretilen enerji, ilk etapta üreteceği elektrik enerjisinin  %10’unu kadar  belediye bütçemize katkı sağlayacak olmasının yanı sıra, süresi sonunda tamamen belediyemiz bünyesinde işletilecek olmasıyla, üretirken kazanan bir model olacak, aynı zamanda hem kamu hem de şehrimiz yararına çok önemli bir proje olacaktır. Türkiye’de ilk olan,  kapsam dışı ihale modeli ile imalatı başlayacak olan , yerel yönetimler tarafından imzalayacağımız Enerji Performansı Sözleşmesi’yle İzmir’imize, Tire’mize kazandırılacak olan bu hizmetin hayırlara vesile olmasını diliyor, destekleri için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer , İzenerji Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ercan Türkoğlu ve tüm paydaşlarımıza bu güzel proje için şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise:

 “İzmir’de kurduğumuz GES’ler sayesinde elektrik enerjisi üretiminde yüzde 540 gibi rekor bir oranda artış̧ sağladık. Bu çalışma ile Tire Belediyemiz yıllık elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak. İzmir’de dünyada ESCO olarak bilinen Türkiye’de ise “Kamu Enerji Performans Sözleşmesi” olarak düzenlenen mevzuatla Türkiye’de ilk defa bir çatı GES (Güneş Enerji Santrali) kurulacak.

Bu gezegenin üzerinde yaşamaya devam etmek istiyorsak, onu sevmek yetmez. Gezegenimiz hasta ve biz onu iyileştirmek zorundayız. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’in de dediği gibi ‘Biz doğayı korudukça, o da bizi korur.’ İşte biz bu yüzden, İzmir’de doğamızla uyumlu bir yaşamı en temel ilkemiz olarak kabul ediyoruz. 2019 yılında İzmir için aşkla yola çıkarken, bu güzel şehri daha da güzelleştireceğimize söz verdik. Seçim beyannamemizde 165 proje yer alıyordu. Bugün alnımız ak bir şekilde diyebiliyoruz ki; ‘Söz verdik, yaptık.’ 165 vaadimizin 144’ünü yani yüzde 87’sini tamamlamış olmaktan onur duyuyoruz. Bu 165 proje arasında yalnız şehrimizin değil, dünyamızın geleceğini ilgilendiren çok büyük işlere imza attık. İzmir’i iklim krizine dirençli bir şehir yapacağız’ dedik. Bu yolda hiçbir zaman durmadık. Mazeret değil icraat ürettik. ‘İzmir yüzünü güneşe dönecek’ dedik. Sözümüzü tuttuk. Belediyemizin hizmet binalarının çatılarında GES kurulumları yaptık. Belediyemize ait binalar tükettiği enerjiyi çatısından karsılar hale geldi. Yapımını tamamladığımız GES’ler sayesinde elektrik enerjisi üretiminde yüzde 540 gibi rekor bir oranda artış̧ sağladık. Hep birlikte İzmir’e bir Cumhuriyet eseri daha kazandırdık.” dedi.

Yılsonunda tamamlanması hedeflenen Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu GES santralinin projesini İZGÜNEŞ şirketi yapacak. Bin 350 kilovat kurulu gücü bulunacak santralin yılda bir milyon 890 bin kilovatsaat enerji üretme potansiyeli olacak. Projenin ödemesi 15 yıl boyunca garanti edilen tasarruf ile sağlanacak olan tesisin, süresi sonunda bedelsiz olarak Tire Belediyesi’ne devredilecek.

ges7

ges8

ges5

ges6

ges3

ges4

ges2

Editör: Ercan Çelik