Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek öncülüğünde Tire Belediyesi ve çalışanları ile 2016 yılında kurulan Tire Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (TÜPAK) son dönemlerde özellikle sosyal medyada dile getirilen iddialar ile ilgili açıklama yaptı.  

İŞTE O AÇIKLAMA 
Faaliyet alanı içerisinde zeytin, zeytinyağı, karadut, incir, ceviz ve kestane bulunan kooperatifimiz TÜPAK, kurulduğundan bu yana karadut ve turunç reçeli, siyah ve yeşil zeytin ve soğuk sıkım özel üretim zeytinyağı üretimi yaparak, Tire’nin ürünlerini markalaştırmış ve pazarlamasını yapmıştır. 
Kooperatifimizin kurulmasına öncülük eden Tire Belediye Başkanı Sayın Tayfur Çiçek, belediye meclisi toplantılarında Ak Partili, CHP’li İYİ Partili ve MHP’li meclis üyelerine kooperatife üye olmaları konusunda çağırıda bulunmuş ve bizzat tüm mahalle muhtarlarını toplantıya çağırarak kooperatifi tanıtmış, kendilerinin kooperatife üye olmalarını istemiştir. Travel Turkey Turizm Fuarı, İzmir Enternasyonal Fuarı, Antalya Tarihi Kentler Yapex Fuarı ve Bayındır Çiçek Festivali’nde ürünlerimiz tanıtılarak satışı yapılmıştır.
Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir. Kooperatife giren her şahıstan en az bir ortaklık payı alınması gerekmektedir. Yani kooperatiflerde yüzdelik hisseler değil paylar konuşulur. Örneğin bugün 10 üyesi olan bir kooperatifte üye 10/1 pay sahibiyken, yarın bu sayı 100 rakamına ulaştığında 100/1 pay sahibidir. Kooperatifimizde en fazla pay sahibi Tire Belediyesi’dir(20 pay). 


Faaliyetlerimizi Tire Belediyesi ile yarı yarıya anlaşarak sürdürmekteyiz. Tire Belediyesi’ne ait zeytinliklerden toplanan zeytinlerden çıkan zeytinyağlarının yarısı Tire Belediyesi’ne kalırken, kooperatife kalan yağ ise perakende ve toptan satılmaktadır. Bu sayede Tire Belediyesi her yıl çeşitli firmalardan aldığı zeytinyağı alımını yapmamakta, kooperatifimizin zeytinyağlarını, Gölet Restoran, Toptepe Aile Gazinosu, Derekahve Kafeteryası, Gülcüoğlu Konakları ve Aşevinde kullanmaktadır. TÜPAK markalı ürünlerimiz kooperatifimizin toplu konutlarda bulunan mağazası başta olmak üzere Ömür Mandıra, Kırıkkaya Mandıra, Ömeroğulları Tarım Ürünleri, Karşıyaka Belediyesi KENT A.Ş. ve Tire Belediyesi işletmelerinde (Gülcüoğlu Konakları, Derekahve ve Gölet Restoran) satılmaktadır. Yakın zamanda da TEİRA AVM içinde bölgemizdeki tüm kooperatiflerin ürünlerinin satılacağı yeni bir satış mağazamız açılacaktır.


Yönetim kurulundaki üyelerimiz herhangi bir ücret almadan çalışmaktadır. Kooperatifimizin vergi borcu, kişi, kurum ya da kuruluşlara herhangi bir borcu bulunmamakla birlikte piyasadan 14.309 TL alacağı olup banka hesabımızda 2472 TL vardır. Gelir ve giderle ilgili rakamlar yazının sonunda belirtilmiştir. Bu konu ile ilgili kooperatifimiz her zaman olduğu gibi devletin tüm yetkili kurumlarınca denetime açıktır. 


İŞTE GELİR-GİDER TABLOMUZ 
-2017 yılı elde edilen zeytinyağı 4726 kg
Belediyeye kalan zeytinyağı: 2363 kg
Kooperatife kalan yağ: 2363 kg
Satılan yağ:  1947 Kg
Stok yağ: 416 Kg
-2018 yılı elde edilen zeytinyağı kg: 5486
Belediyeye kalan yağ: 2743
Kooperatife kalan yağ: 2743
%10 yağ sıkım hakkı: 419,3 Kg
Satılan Yağ: 1010 Kg
Stok yağ: 2149 Kg
-Satılan Reçel : 10.981 TL

GİDER
Yazar kasa ve hasat makinesi (4 adet) 11.943 + KDV
Zeytin toplama yevmiye 14.000 TL
Zeytin sıkma gideri 3.685
Karadut dohur bedeli 3.600
Kavanoz, şeker, yağ kutusu ve tenekesi: 11.411
 

Editör: Haber Merkezi