Sanki yatak mıknatıs ben demir bu aralar ruh halimin özeti. Ben de isterdim ki filmlerdeki gibi yatağımdan full makyaj kalkayım pıtı pıtı banyoya gideyim yüzümü yıkayayım ama olmuyor işte kalkınca o yorgan tekmelenecek arkadaş.  Mevsim geçişlerinde şu an olduğu gibi astım,alerji,bahar yorgunluğu, baş ağrısı, sersemlik gırla. Ağaç dalları çiçek açtıkça hastalıklar da çiçek açmaya başladı.

 

* * *

 

Astım her yaşta görülebilen kompleks genetik bir hastalıktır çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar. Eskiden yok muydu tabiki vardı ama bu kadar yaygın değildi.Gün geçtikçe yaşam kalitemiz yediğimiz yiyeceklerin kalitesi düşmekte bu da hastalıkların gün yüzüne çıkmasını tetiklemekte.  Hastaların %80-90′ında belirtiler 4-5 yaştan önce ortaya çıkmaktadır. Erkek çocuklarda görülme olasılığı kız çocukların 2 katıdır.

 

 

Astımın tespitinde kullanılan ISAAC yöntemine göre ebeveynlerin çocuklarının hastalığını tespit etmede kullanacağı sorular.

 

 

Çocuğunuzda geçmişte hiç hırıltı ve göğüste daralma oldu mu?

Son 2 ayda çocuğunuzun gece uykusu hırıltı nedeni ile bozuldu mu?

Son 2 ayda çocuğunuzun konuşmasını bir veya iki kelime ile sınırlayacak kadar hırıltı oldu mu?

Daha önce çocuğunuza doktor tarafından astım veya alerjik bronşit tanısı konuldu mu?

Son 2 ayda çocuğunuzun göğsünde egzersiz sırasında veya egzersizi takiben hırıltı duyuldu mu?

 

 

Çocukluk çağında burun kaşıntısı nedeniyle hasta yüzünü buruşturmaya, elinin ayasıyla burnunu yukarı ve geriye doğru iterek hava yolunu genişletmeye, kaşıntıyı dindirmeye çalışır.

 

 

Polen alerjisi olan kişilerde polen mevsimi boyunca yorgunluk hissi, uyku bozukluğu, baş ağrısı, koku duyusunda azalma,kaşıntı,göz yaşarması eşlik eder.

 

 

 

Sigara dumanı,boya ve cila kokuları,soba dumanı, kızartma dumanı, yoğun çamaşır suyu,deterjan ve parfüm kokuları, aspirin ve üzerinde anti-enflamatuar yazan ilaçlar astımı tetiklemektedir.

 

 

Ev çiçekleri ve hayvanlarından uzak durun

Kuş tüyü ve yün  yastıkları, yorganları pamuklularla değiştirin.

Ev temizliği yaparken maske kullanın, yoğun deterjan kullanmaktan kaçının.

Gözlerinizin sulandığı, kaşındığı geniz kaşıntınızın ve akıntınızın arttığı ortamlardan uzaklaşın

Evinizdeki havanın nemli olmasına özen gösterin kuru hava astımlı hasta için işkencedir.

Sigaradan ve sigara içilen ortamdan uzak durun.

Fiziksel olarak çok fazla efor harcamayınız.

Dengeli beslenin, beslenmenizde karbonhidratları aza indirin diyetinize bu aralar yorgunluğunuza da iyi gelecek vitaminleri ekleyin.

 

 

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM