Gastronomi öğrencileri, Tire Süt Kooperatifi’ni ziyaret etti Gastronomi öğrencileri, Tire Süt Kooperatifi’ni ziyaret etti

Yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle adından sıkça söz ettiren Gökçen Efe İlkokulu Anasınıfı, bir önemli projeye daha imza attı. Çocuklarda ve ailelerde çevre bilinci oluşturmakla birlikte zeytini koruma konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen Gökçen Efe İlkokulu Anasınıfı, “Zeytin dalı uzatalım hayata” isimli projeyle hem öğretti, hem eğlendirdi. Sezon boyunca üstüne çalışılan projede günümüzün en büyük çevresel sorunları olan küresel ısınma ve iklim değişikliği konuları ele alındı.

Projede; barışın, bilgeliğin ve yeniden doğuşun sembolü, Ege'nin incisi zeytin ile önemli mesajlar verildi. İlk aşamada öğrenciler ve aileleri zeytin bahçesini ziyaret edip zeytin ağaçlarını yakından inceledi.

“Gökçen Efe İlkokulu Anasınıfı A şubesi okul öncesi öğretmeni Sevcan Akdeniz, projenin detaylarını şu cümlelerle ifade etti;

“İlk aşamada tüm öğrencilerimiz ile birlikte velimizin zeytin bahçesini ziyaret edip zeytin ağaçlarını yakından inceledik. Zeytin hasadı yapıp ağaçlardan yeşil zeytin topladık. Topladığımız zeytinleri okulumuz bahçesinde kırdık ve yapım aşamasındaki tüm sorumlulukları üstlenerek zeytinlerimizi kurduk. Sonraki aşamada üretmeye mecburuz dedik ve üretime her zaman çok önem verdik. Çünkü biliyoruz ki üretmeden tüketen bir toplum esir olmaya mahkûm. O yüzden üreten bir nesil yetiştirme gayretini her fırsatta değerlendirmeye çalışıyoruz. Hem üretmek hem geri dönüşümün önemine dikkat çekmek için sıfır atık projesi kapsamında evde biriktirmiş olduğumuz atık yağları okulumuza getirdik. Aile katılımında velilerimizin yardımıyla okul bahçemizde zeytinyağlı sabunlar yaptık. Sonraki aşamada bedeli küçük ama değeri çok büyük olan zeytin fidelerimizi ailelerimiz ile birlikte okulumuzun bahçesine diktik. Daha sonra hem yakın çevremizi tanımak hem de üretim yapılan yerleri yerinde görmek adına zeytinyağı fabrikasına giderek zeytinin yağa nasıl dönüştüğüne tanık olduk. Projemizin son turunda "zeytinyağlı yemekler yarışması" ile zeytinin her zerresinin nasıl ayrı bir şifa kaynağı olduğunu hatırlatmak istedik. Yarışmaya okuldaki tüm veliler, öğrenciler ve çevre halkı yoğun ilgi gösterdi. Yemekler okul bahçesinde canlı olarak yapıldı. Zeytinyağlı yemekler arasında enginar, bakla, bamya, Girit kabağı dolması, taze fasulye, kuşkonmaz, sarmaşık, yaprak sarma, musakka, odun ateşinde kızartma bile vardı. Yarışma anında Aşuk ile Maşuk gösterisi, oyunlar, halaylar ile izleyiciler de çok keyifli dakikalar geçirdi. Zeytinden yapılan ürünlerin olduğu zeytin standı da büyük ilgi gördü. Ve yine aynı gün aile katılımında yapılan atık malzemelerden zeytin ağaçları da bahçede sergilendi. Tüm velilere, öğrencilere ve halka "Yaşamak istiyorsak yaşatmalıyız. Doğaya iyi bakmalıyız" mesajları verildi. Okulumuza geldiğinden beri okulumuzdaki atmosferi olumlu yönde değiştiren, güzelleştiren, her konuda desteğini bizden esirgemeyen, elini hep omzumuzda hissettiren değerli müdürümüz, müdür babamız M.Engin Seringül'e ve her anımızda ilgisiyle desteğiyle en büyük yardımcılarımız sevgili velilerimize, bize her etkinliği yapabilme gücü ve enerjisini veren canımız öğrencilerimize gönül dolusu teşekkürler”

Editör: Haber Merkezi