Atatürkçü Düşünce Derneği  Tire Şubesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolasıyla yaptığı yazılı basın açıklamasında, günün anlam ve önemine vurgu yaptı.

 

Ercan ÇELİK

 

19 Mayıs’ın Atatürk’ün doğum günü olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı; “19 Mayıs, Osmanlı topraklarında işgal ve paylaşımlara karşı mevcut saltanat ve hilafet makamı ile hükümetin kayıtsız kaldığı, hatta işgalcilerle işbirliği yaptığı bir ortamda,Türk milletinin istiklaline (bağımsızlığına) ve istikbaline (geleceğine) önderlik edecek olan Mustafa Kemal Paşa’nın doğum günüdür.

19 Mayıs, dünyada emperyalizme karşı kesin bir başarıyla sonuçlanan ilk ulusal kurtuluş savaşının başladığı gündür. Ne var'ki geçen 96 yılda; önce atatürk devriminin ilkeleri yozlaştırılarak içi boşaltılmış sonra 12 eylül darbesi ile yerine; türk-islam sentezi ideoloji, Küreselleşmenin getirdiği neo-liberal sistem, etnik-dini ayrıştırma ve terör devreye sokulmuştur. Sonuçları ise bugün bütün çıplaklığı ile ortadadır; Küresel sermaye ve onun yerli uzantılarının iktidar yaptığı bir siyasi parti, kendisıne verilen görevi yerine getirmekte, kendi "özel" gündemini yürümektedır.

Türkiye, kötü de işlese ulusal bilinçte varolan demokrasi geleneğinden hızla uzaklaşmakta tek kişinin keyfi, faşizan yönetimi altında bir yandan; her türlü insanlık dışı rant ve kar odaklı bır çalışma düzeni içinde sendikasızlaştırılmış sömürü düzeni ile halk fakirleştirilerek sadakaya muhtaç edilip sosyal devlet niteliği bilinçli olarak yok edilmekte, diğer yandan; laik çağdaş toplum ve hukuk yapısı iğdış edilerek karanlığa, ortaçağa ve fiili bır bölünmeye doğru, her türlü insan hakları ihlalleriyle ve hızla yol almaktadır.

Anayasa değişikliği ile başkanlık sisteminin açıktan dillendirildiği günlerdeyiz. Üstelik, meşrulaştırılan terör örgütü türkiye'nin bölünmesi sürecinde siyasi iktidarın en büyük ortağı haline gelmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, 96 yıl önce Milli Mücadeleyi örgütleyerek Türk milletini bağımsızlığa ulaştırmış ve Batılılara rağmen tam bağımsız bir modern devleti kurmayı başarmıştır. Onun için 19 Mayıs’ın 1919'un 96 ncı yılında ve Derneğimizin 26. Kuruluş yıldönümünde diyoruz ki, ülkemizde 19 Mayıs ruhunu taşıyan son kişi yok edilmeden Atatürk Cumhuriyeti de ortadan kaldırılamaz. 19 Mayıs 1989’da kurulan ve 19 Mayıs ruhunu özümsemiş genciyle yaşlısıyla onbinlerce umutlu, cesur ve kararlı üyesi bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği, ülkemizin içerisinde bulunduğu olumsuz koşullara rağmen kurucusunun fikirlerini ve eserlerini akıl ve bilim temelinde sonsuza kadar taşıyacaktır.”

Editör: Haber Merkezi