Teira AVM’de saat 14:00’te yapılan açılışa ilgi oldukça yoğundu. Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven’in eşi Ceylan Tanrıseven ve Gönül Elçilerinin de katıldığı organizasyonun özel konuğu ünlü Psikolog ve bürokrat Hale Bacakoğlu’ydu. 

“ENGELLİLER GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ”
Engelsiz Panayırı bünyesindeki birçok aktiviteyle izleyenlerine keyifli saatler yaşattı. Açılışta engelli bireyler ile tek tek ilgilenen Ceylan Tanrıseven özel öğrencileri mutlu etti.
       Tire Kaymakamlığı’nın himayesinde, birçok kurum ve kuruluşun katkı sunduğu etkinlik ilçedeki STK’lar ve özel teşebbüs ve temsilcilerini bir araya getirdi. İş dünyasından siyaset arenasına kadar birçok konuğun katılımlarıyla desteklediği organizasyon engellilere unutamayacakları bir gün yaşattı.
Açılış töreninin ardından kurulan stantlar gezildi, engelli bireylerin el emeği göz nuru çalışmalar büyük ilgi gördü. Skeçler ve Halk Eğitimi Merkezinin 23 yaş üstü engelli öğrencilerinden oluşan ritm grubu misafirlere müzik ziyafeti çekti.

TANRISEVEN: ‘‘ENGELLİLERİN SORUNU ORTAK SORUNUMUZDUR’’
Açılışta bir konuşma yapan Ceylan Tanrıseven, Gönül Elçileri olarak engellilerin her sorunuyla ilgilendiklerini söyledi. Tanrıseven şöyle konuştu: 
‘‘Engellilerimizin başkalarına muhtaç olmadan toplumsal hayata katılmaları ve daha iyi hayat şartlarına kavuşabilmeleri Gönül Elçileri olarak en büyük uğraşımızdır.  Bunu ancak toplumsal ilgi ve duyarlılığımızla bunu gerçekleştirebiliriz. Engellilerimizin üreten, bağımsız bireyler olarak sosyal hayatın bütün alanlarında etkin biçimde yer alabilmesi için sivil toplum kuruluşlarımıza, medyamıza ve vatandaşlarımıza da ayrı ayrı görevler düşmektedir.” 

“SADECE BİR GÜN DEĞİL HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”
Tanrıseven, ‘‘Engellilerin önündeki engellerin tamamen kaldırılması ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Biz de bu hedeflerimize ulaşmak için var gücümüzle çaba gösteriyoruz. Bu konudaki bilinç ve hassasiyetin artmasını temenni ediyorum. Sadece bir gün değil her zaman yanınızdayız’’ dedi. 
SGK İlçe Müdürü Tuğrul Karaca da programda engelli haklarını anlattı.

BACAKOĞLU: ‘‘HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYI SAYILIRIZ’’
    Programın özel konuğu bir dönem TRT’de yayınlanan Banko adlı yarışmada adını duyuran görme engelli psikolog, bürokrat, akademisyen Hale Bacakoğlu’ydu. Bacakoğlu, Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven ve Eşi Ceylan Tanrıseven’e bu güzel organizasyon ve engelliler için yaptığı önemli çalışmalar için teşekkür etti. Bacakoğlu, yaşayan her bireyin birer engelli adayı sayılabileceğini kaydetti. 
Hale Bacakoğlu, Kendisinin de lise yıllarında yaşadığı görme kaybı sonucu engelli olduğunu ifade ederek büyük bir mücadele verdiğini ifade etti. Bacakoğlu, yaptıkları çalışmalarla engelli bireylerin eğitimlerinin çok erken evrelerde başlattıklarını ve bunda da büyük başarı yakaladıklarını ifade etti. 

“ÇOCUKLARIMIZ HAYATA EŞİT ORANDA KATILABİLMELİ”
Bacakoğlu şöyle konuştu: "Tüm çocuklar ve yetişkinler toplumsal hayata eşit oranda katılabilmeli. Engelliler her alanda diğerleriyle bütünleşebilmeli. Bu nedenle kaynaştırma eğitimi şart. Engelli çocukların toplumla bütünleşmesi erken dönemde adaptasyonla mümkün. Normal çocuklar da engelli yaşıtlarıyla ne kadar erken dönemde karşılaşırsa o kadar iyi. İleriki yıllar için tecrübe kazanırlar. Bu nedenle normal sınıflarda görme engelliler de olmalı. Aslında çocuklar birbiriyle sorun yaşamıyor, aileler sorun yaratıyor, olayı büyütüyor. Okul yöneticilerinde, öğretmenlerde bilgi ve deneyim eksikliği var. Engellisin diye kenara itilenler oluyor. Ben de böyle engellerle karşılaştım. Bazı okul müdürleriyle bizzat konuşuyorum. Geçmişte engelli çocukları diğerleriyle okutmaya karşı çıkan okul yöneticileri şimdi bana teşekkür ediyor."

YOĞUN KATILIM
Programa, Gönül Elçilerinin yanı sıra, Akparti Belediye Başkan Adayı Selman İçelli, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Salih Sungurtekin, İlçe Tarım Müdürü Mutlu Tıraş, Halk Eğitimi Müdürü Adnan Güven, SGK Müdürü Tuğrul Karaca, Muhtar Adayları, Engelliler Derneği yöneticileri, eğitimciler, engelliler, aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın ardından misafirlere çeşitli ikramlarda bulunuldu. Etkinlik Teira AVM’deki programının ardından Tire Belediyesi Kültür Salonunda saat 20:00’deki Kısa Film Gösterimiyle devam edecek.


 

Editör: Haber Merkezi