İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye’nin tarımsal potansiyelinin harekete geçirilmesinde en önemli unsurun kooperatifler olduğunu söyledi ve İzmir Tarım Grubu olarak tüm siyasi partilerle kooperatifçilik konusunda işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. 
Ercan ÇELİK

İzmir Tarım Grubu Başkanı Eskiyörük, yaptığı basın bildirisinde, dünya ve Türkiye’de kooperatifçiliğin yeri ve önemine vurgu yaptı. Eskiyörük, “İşsizliğin artması, küçük aile işletmelerinin çözülme sürecine girmesiyle ekonomik kalkınmanın olumsuz etkilendiği ve toplumsal barışın büyük yara aldığı ülkemizde, sorunların çözümüne katkı koyabilecek olan kooperatif yapılanmalarına her zamandakinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.” Dedi.

2008 krizinden sonra dünya ölçeğinde kooperatifçiliğin, toplumsal ve ekonomik sorunların çözümünde ön plana çıktığını belirten Mahmut Eskiyörük, “Dünya ölçeğinde 2 milyon 600 bin  kooperatif, 1 milyarı aşan ortak sayısıyla,  250 milyon çalışanıyla, 300 milyar doları aşan (300 büyük kooperatifin) iş hacmiyle ekonomik sorunların çözümünde büyük rol oynamaktadır. O nedenle Birleşmiş milletler 2012 yılını “Uluslararası Kooperatifler Yılı” ilan etmiştir.” Dedi.


“KOOPERATİFÇİLİK, ÖNCE İNSAN DEMEKTİR”
Eskiyörük, “Kooperatifler, ortaklarının ekonomilerini iyileştirmeleri yanında sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını da karşılar. Ayrıca kooperatifler, eşitlik ve adalet değerlerinin ön planda tutulması konusunda topluma örnek olurlar.” Dedi.


TARIM, KOOPERATİFSİZ GELİŞEMEZ! 
Kırsalda ekonomik iyileşmenin sağlanmasının anahtarı kooperatifleşme olduğunun altını çizen Eskiyörük, “Bu nedenle Tarım Politikaları oluşturulurken Kooperatifleşmeyi teşvik edici önlemler alınmalıdır. Bu politikalar; üreticilerin kooperatif çatısı altında birleşmesi ve kooperatiflerin gelişmesi için uygun ortam yaratmalıdır. Bunun için tarımda kooperatifçilik bir “Devlet Politikası” olarak ele alınmalıdır: 

1.Kooperatifçilik eğitimi ve yayımı geliştirilmelidir,
2.Acilen bir tarım ve kooperatifler bankası kurulmalıdır,
3.Toplumsal ve ekonomik yapıya uygun kooperatifçilik mevzuatı hazırlanmalıdır,
4.Tarım için tercihli bir kooperatifçilik politikası oluşturulmalıdır,
5.Profesyonel kooperatif yöneticisi yetiştirme ve istihdamı üzerinde önemle durulmalıdır,
6.Kooperatifçilik AR-GE’ si geliştirilmelidir,
7.Kooperatifler arası işbirliğini geliştirme teşvik edilmelidir,


İzmir Tarım Grubu, tüm siyasi partilerimiz ve onların adayları ile kooperatifçilik konusunda işbirliği yapmaya hazır olduğunu beyan eder.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi