Geçtiğimiz günlerde Tire’de etkili olan şiddetli yağışlar hayatı olumsuz etkiledi. Şehir içinde yer yer su baskınları oluşurken tarım arazilerini dolu vurdu. Tire’nin en büyük tarım arazilerinin bulunduğu 35 BİN dekarlık Akkoyunlu, Karateke, Mahmutlar ve Turgutlu ovaları da şiddetli doludan etkilendi. Tarlalarda ekili olan ürünlerde büyük çapta hasar meydana geldi. Buğday başta olmak üzere domates, biber ve kavun gibi bölge çiftçisinin önemli geçim kaynaklarını oluşturan temel tarım ürünleri neredeyse tamamen yok oldu. Dolunun vurduğu tarlalarda inceleme yapan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, zararın büyük olduğunu söyledi.

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı

‘BORÇLAR ERTELENSİN’

Akkoyunlu Köyü’ndeki tarlaları gezen İbişoğlu, yaşanan afetle ilgili açıklama yaptı. İbişoğlu, açıklamasında şu cümlelere yer verdi;

“Şu anda Tire Akkoyunlu Köyü ovasındayız. Bu bölgede geçtiğimiz günlerde yağan şiddetli dolu sonucunda Karateke, Akkoyunlu, Mahmutlar ve Turgutlu ovalarında mevcut olan mahsüllerin büyük kısmında büyük çapta zarar oluştu. Gördüğünüz gibi bu mahsüllerin artık yetişme imkanı yok.

Maalesef içinde ürün olan bu tarlalar sürülüp, altarnatif olarak ekilebilecek diğer ürünler ekilir

Burada en önemli sorunumuz şu. Çiftçilerimizin genelinde Tarsim Sigortası yok. Sigorta olmadığı için buradaki zarar ziyanın komisyon tarafından tespit edilip, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçların faizsiz olarak en az bir yıl olmak üzere, bir sonraki ürün hasat edilene kadar ertelenmesi noktasında çiftçilerimizin talebi var.

Muhtarlarımız şimdi hazırlık yapıyorlar. Dolu yağışından zarar gören çiftçilerimizin listesini hazırlıyor. Gerekli tespit çalışmaları yapıldığında İlçe Tarım Müdürlüğü’ne müracaat yapılacak, bu müracaat sonucunda da bakanlığa bildirilecek.

Tabii bundan sonraki görev bölgemizin milletvekillerine ve siyasetçilerine düşüyor. Bu konuda siyasilerden destek bekliyoruz.

Ben buradan bütün çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum.”

Editör: Haber Merkezi