Güncel

Tire'de sendikalar sokağa döküldü

Abone Ol

Hükümetin eğitim politikalarına karşı olan eğitim sendikaları grev yaparak iş bıraktılar ve sokağa çıktılar. Sendikalara Tire’de faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Ercan ÇELİK

Milli Eğitim Temel Kanunu ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına karşı çıkan sendikalar bugün Tire’de sokağa döküldü. Eyleme katılan sendikalar arasında Türk Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim Sen yer aldı. Atatürkçü Düşünce Derneği Tire Şubesi, İşçi Partililer ve Cumhuriyet Kadınları Derneği de eylemlere destek verdiler. Her sendika kendince hazırladıkları basın açıklamalarıyla hükümetin eğitim politikalarını ve son yasa tasarısını eleştirirken, son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden yolsuzluk konusuyla ilgili de birçok slogan atıldı.

Eğitim Sen eyleme İstasyon Parkı’ndan başlarken, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen Tire Öğretmen Evi’nden başladı. Kuvayi Milliye Eğitim Sendikası ise sokağa çıkmasa da iş bırakma eylemine katılarak grev yaptı.

EĞİTİM SEN VE POLİS ARASINDA GERİLİM Eğitim Sen Tire Temsilciliği sabah saat 10:30 sıralarından İstasyon Parkı Çay Bahçesi’nde bir araya geldi. Burada döviz ve pankartlarla sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen Eğitim Sen mensubu öğretmenler daha sonra Ak Parti Tire İlçe Binası önüne yürümek istediler.

Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde önce parti binası önünden geçmesine izin verilen kortej basın açıklamasını parti binası önünde yapmak isteyince polis ve öğretmenler arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Neyse ki polisin ve öğretmenlerin uzlaşmacı görüşmeleriyle gerilim sona erdi. Polis gözetiminde Ak Parti ilçe binası önünde basın açıklaması yapan Eğitim Senliler, zaman zaman slogan atarak tezahüratlarda bulundular.

EĞİTİM SEN: “ YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ” Eğitim Senliler tarafından Ak Parti ilçe binasında yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi; “Türkiye’de son 11 yıl içinde genel olarak kamu hizmetlerinde, özel olarak ise en geniş ve yaygın kamu hizmeti olan eğitim alanında hem içerik, hem de örgütsel işleyiş açısından tamamen piyasa odaklı politikalar hayata geçirilmiştir.

Bugüne kadar eğitimde en temel ilkeler göz ardı edilerek sayısız yasal değişiklik yapan AKP hükümeti, attığı her adımda eğitimin, eğitim ve bilim emekçilerinin yaşadığı sorunların daha da ağırlaşmasına neden olmuştur. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yıllardır kader ortaklığı yaptığı kesimlerle arası bozulan siyasi iktidar, ülkeyi hızla otoriterleştiren, yasama, yürütme ve yargıyı büyük ölçüde kendi iktidarının denetimine alan yasal düzenlemelerin ardından, eğitim sistemini tamamen denetimi altına almak için düğmeye basmıştır. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi sürecinde gündeme gelen, ancak içerdiği değişiklikle eğitim sisteminde büyük bir alt üst oluş yaratması kaçınılmaz olan “Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” eğitimde yaşanan sorunları daha da derinleştirecektir.

Eğitim sisteminin acil çözüm bekleyen onlarca sorunu olmasına rağmen, hükümet yangından mal kaçırır gibi hazırladığı torba yasa ile eğitimi bir kez daha kendi çıkarları ve siyasal hedefleri doğrultusunda yeniden biçimlendirmek istemektedir.”

TÜRK EĞİTİM SEN: “ŞİDDETLE VE NEFRETLE KINIYORUZ” Tire Öğretmen Evi’nden çıkarak Ak Parti İlçe Binası önünden geçip Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Türk Eğitim Sen’in yaptığı basın açıklamasında ise ilgili yasa tasarısının çok tehlikeli olduğunu anlattıklarını , komisyonda sakıncalarını bir bir dile getirdiklerini ve değiştirilmesi gerek hususları güdeme taşıdıklarını belirterek, hükümetin yine kendi bildiğini okuduğunu söylediler.

Türk Eğitim Sen’in basın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı; “4 yılını dolduran okul yöneticilerinin görevlerinin sona erdirilmesi, okul yöneticilerinin kaderinin valilerin, il milli eğitim müdürlerinin iki dudağı arasına bırakılması, okul yöneticilerinin atanmasında siyasi partilerin yöneticilerinin etkili olması, stajyer öğretmenlere getirilen uygulamalar ile AKP iktidarının kendi yandaşlarını öğretmen olarak atamasının önünün açılması, eğitimde korkunun hakim kılınması, okulların siyasallaştırılması, sindirilmiş, baskılanmış, ezilmiş eğitimci ordusunun yaratılması, bakanlık, teftiş kuruluna düşmanca yaklaşımlarda bulunulması, il eğitim denetmenlerinin taleplerinin karşılanmaması, insanların sosyal statülerinden alınması gibi asla kabul edemeyeceğimiz birçok hususu barındıran bu yasa tasarısını şiddetle ve nefretle kınıyoruz.”

“SÖZLÜ SINAV = TORPİL” Açıklamada sözlü sınavla ilgili eleştirilerini de dile getiren Türk Eğitim Sen mensupları, “Eğitim fakültesini kazanmanın ne kadar zor olduğu hepimizin malumudur. Tasarıyla eğitim fakültelerinden mezun olanların artık KPSS’de yeterli puan alması yeterli olmayacaktır. KPSS’den yeterli puan alanlar, performans değerlendirmesinde başarılı olursa bir yılın sonunda yazılı veya sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Peki performans kim, neye göre ölçülecektir? Bu durumda yandaş ve arkası sağlam olanları, siyasi görüşü AKP ile uyuşanlar mı öğretmen yapılacaktır? Öte yandan sözlü sınav ne anlama gelmektedir? Sözlü sınav; akılla, izanla açıklanabilecek bir şey asla değildir. Herkes bilmektedir ki; sözlü sınav eşittir torpildir.” dediler.

EĞİTİM İŞ: “ÖNCE BOZ, SONRA ÖZELLEŞTİR” Eyleme Tire Öğretmen Evi’nden Türk Eğitim Sen ile birlikte başlayan Eğitim İş Tire Temsilciliği de Ak Parti İlçe binası önünden yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Burada ADD üyeleri, İşçi Partililer ve bazı CHP’liler de katıldılar. Eğitim İş Tire Temsilciliği’nin yaptığı basın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı; “Bugün başta öğretmen yetiştirme problemleri olmak üzere, personel istihdam sorunları, derslik açıkları, fiziki ortam yetersizlikleri, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, bilimsellikten, sanattan, spordan uzak programlar ve birçok plansız uygulamalar sonucunda eğitim sistemimiz çökertilmiştir. AKP’nin 12 yıllık iktidarı süresince, orta ve yüksek öğretime geçişte eleyici, ezbere dayalı, elit bir geçiş sistemi desteklenmiş, dershanecilik teşvik edilmiş ve çözüm olarak ortaya atılmıştır. Ekonomik alanda olduğu gibi önce boz sonra özelleştir anlayışı şimdi de en temel insan hakkı olan eğitimde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açacak, özelleştirmeci ve yerelleştirmeci yasa tasarısının bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması beklenmektedir.”

“KAMU KAYNAKLARA ÖZEL OKULLARA AKTARILACAK” Söz konusu yasa ile eğitimin uluslararası sermaye peşkeş çekildiğini belirten Eğitim İş Tire Temsilciliği, “Tasarının yasalaşması durumunda, kamusal eğitim alanı daha da daralacak, eğitim kamusal bir hizmet olmaktan çıkacaktır. Devlet okullarında eğitimin niteliğini bilinçli olarak düşüren Hükümetin dershaneleri kapatma planının ardındaki amaç, özel öğretimi özendirmek ve özel okulları doğrudan kamu kaynaklarıyla destekleyerek eğitimi piyasa koşullarına sunmaktır. Getirilmek istenen düzenleme ile 1 Eylül 2015 tarihine kadar özel okula dönüşme taahhüdünde bulunan dershanelere Hazine taşınmazları üzerinde eğitim tesisi yapmaları için kamu arazilerini 25 yıllığına bedelsiz kullanma hakkı verilecek. Ayrıca hazine arazisi üzerindeki Milli Eğitim Bakanlığına ait okullar, okulların ek binaları vb on yıla kadar kiraya verilebilecek.” dedi.

TİRE POLİSİNDEN GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı sivil ve resmi ekiplerin İstasyon Parkı, İstasyon Caddesi, Cumhuriyet Meydanı, Enstitü Caddesi, Ak Parti İlçe Binası ve Atatürk Caddesi gibi eylem güzergahında olan kritik noktalarda aldığı geniş güvenlik önlemleri sayesinde neredeyse gün boyu süren eylemler olaysız sona erdi. Tüm sendikalar yaptıkları basın açıklamalarının ardından olaysız şekilde dağıldılar.

Tire'de sendikalar sokağa döküldü

Tire'de sendikalar sokağa döküldü