Güncel

Tire'de Hıdrellez Coşkusu

Abone Ol

Anadolu’da uzun yıllardır kutlanan ve Tire’de de her yıl büyük bir coşku içinde kutlanana Hıdrellez, yine oldukça yoğun bir katılımla şölen havasında kutlandı. Üstelik bu kez Tire Belediyesi’nin tertip ettiği ot yemekleri festivali de Hıdrellez kutlamalarına renk kattı. Ercan ÇELİK

Yaz mevsiminin başlangıcını temsil eden Hıdrellez, her yıl 6 Mayıs’ta kutlanıyor. Tire’de de yoğun şekilde inanılan özel bir gün olan Hıdrellez, 5 Mayıs akşamından başladı.

Tire’nin hemen hemen her mahallesinde yakılan büyük ateşlerden atlayan Tireli vatandaşlar kutlamalara büyük coşkuyla başladı. Birçok vatandaş dileklerini bir kağıda yazarak, inanış gereği gül dalına astı ve uykuya o şekilde daldı.

6 Mayıs sabahı ise Tire’de Hıdrellez kutlamalarının geçmişten bu yana adresi olan Derekahve, binlerce Tirelinin akınına uğradı. Burada da Tire Belediyesi tarafından, Hıdrellez programına katılan misafirlere marul dağıtılırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop ve Halk Müziği Orkestrası müzik ziyafeti verdi.

OT YEMEKLERİ FESTİVALİ Bu yıl hıdrellez kutlamaları kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi,İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Tire Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Tire Belediyesi Kadın Danışma Merkezi organizasyonu ile “Birinci Ot Yemekleri Festivali” düzenlendi.

Festival kapsamında maharetlerini sergileyen Tireli bayanlar ve Tire Kız Meslek Lisesi öğrencileri yaptıkları bir birinden güzel ot yemekleri ile dereceye girmek için kıyasıya yarıştı. Aralarında İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Öztürk, İzmir aşçılar Derneği Başkanı Necdet Polat’ın da aralarında bulunduğu seçkin jüri, en güzel yemeği seçmekte zorlandı.

İki kategoride düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Organizasyon kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop ve Halk Müziği orkestrası, Tire Belediye Bandosu ve Tire Zihinsel Engelliler Okulu öğrencileri Tirelilere Konser verdi. Tire Belediyesi festival için günler öncesinden hazırlıklarını tamamladı.

BERRİN ÖĞRETMEN İÇİN LOKMA DÖKÜLDÜ Hıdrellez etkinlikleri kapsamında geçtiğimiz yıllarda vefat eden Tireli Öğretmen Berrin Korkmaz anısına 5 bin kişilik lokma döktüren Tire Belediyesi, vatandaşlara yeşili ve baharı simgeleyen 2 bin adet marul dağıttı. Sabahın erken saatlerinde Derekahve Mesire alanını dolduran binlerce Tireli burada dua ve dileklerde bulunarak gönlünce eğlendi.

Bu yıl ki kutlamalara TEMA vakfı da katılırken, birçok özel firma da Derekahve Mesire alanında stand açtı.

HIDRELLEZ NEDİR? (Kaynak: Vikipedi) Hıdırellez ya da Hıdrellez, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

Tire'de Hıdrellez Coşkusu

Tire'de Hıdrellez Coşkusu

Tire'de Hıdrellez Coşkusu

Tire'de Hıdrellez Coşkusu